Avanturistička šetnja okupila sve generacije

Porodični vikendi su mnogo zanimljiviji ukoliko se vreme provodi u prirodi, a mogu biti i prava avantura ukoliko se odlučite na istraživanje okoline, šetnju šumskim stazama ili druženje sa drugim avanturistima.

Udruženje Avanturistička mreža iz Pirota (selo Sukovo) ovogodišnju avanturističku sezonu druženja započelo je 24.maja  promotivnom šetnjom kroz SRP ”Jerma”. Ovo je ujedno bila i simbolična proslava Evropskog dana parkova prirode kojim se promovišu zaštićena prirodna područja i ukazuje se na njihov značaj za ljudsko zdravlje, ali i zaštitu.

Grupa od 16 avanturista obišla je selo Vlasi i uživala na šumskim stazama Vlaške planine, a prava nagrada bio je pogled sa vidikovca Ravni kamik na selo i dolinu reke Jerme. Porodice sa decom, ali i mladi i malo stariji avanturisti učestovali su u edukativnoj igrici ”Potraga za eko trofejem” koji je šetače pretvorio u prave istraživače biljnog i životinjskog sveta. Bez obzira na godine, svi učesnici su uživali na svoj način, pa je tako najmlađa avanturistkinja od samo 2 godine uživala u nosiljci, a najstariji avanturista sa svojih 78 godina uspeo da isprati tempo grupe i završi celu turu, do vrha i nazad.

This slideshow requires JavaScript.

Ova šetnja je prvi, promotivni program u okviru avanturističkog serijala ”Aktivne porodice” u okviru koga će porodice imati prilike da učestvuju na programima koji će se organizovati 2 do 3 puta mesečno, najčešće vikendom. Lokaliteti na kojima će se programi organizovati su SRP ”Jerma”, Park Prirode ”Stara planina”, ali i druga zaštićena područja u Jugoistočnoj Srbiji (SRP Jelašnička klisura, PP Sićevo, SRP Suva planina itd..) Jednodnevne aktivnosti će biti organizovane sa ciljem povećanja broja porodica i dece koje aktivno provode vreme u prirodi, ali i radi biološkog razvoja dece i edukacije o zaštiti prirode i dobrobiti po zdravlje cele porodice.

Pored jednodnevnih izleta, udruženje Avanturistička mreža priprema ultimativnu avanturu za sve porodice i pojedince koja se zove Avanturistički ”Outdor festival Jerma”. Ovaj petodnevni događaj u prirodi biće realizovan od 12. do 16. avgusta 2020. u kanjonu reke Jerme, u okviru koga će biti organizovana i Avanturistička trka sa preprekama za decu. Prijave se vrše putem internet prezentacije www.vistijerma.com gde možete pronaći više informacija o festivalskom programu, ali i o samom kanjonu reke Jerme.

 

Foto: Igor Đorđević

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.