utorak , 7 februara 2023
Foto: Informativni bilten Vlasina

Vlasotinčani još jednom potvrdili svoju humanost

U galeriji Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“ danas je održana prva ovogodišnja akcija dobrovljnog davanja krvi.

U organizaciji ove akcije, pored Zavoda za transfuziju krvi iz Niša i Crvenog krsta iz Vlasotinca, prvi put se uključilo humanitarno udruženje „Кoce zauvek“ iz Vranja. Po rečima organizatora, termin održavanja akcije 10. januar je i prilika da se na ovaj način obeleži i dan sećanja na Vlasotinčanina Vladu Ilića, jer je upravo on 10. januara 1935. godine imenovan za gradonačelnika Beograda. U planu organizatora je da akcija postane tradicionalna i da se organizuje svake godine istog dana.

Foto: Informativni bilten Vlasina

„Naše udruženje redovno učestvuje u humanitarnim akcijama koje se organizuju u mnogim mestima. Do sada smo podržavali akcije u Pčinjskom okrugu, danas smo u Vlasotincu, u planu nam je da nastavimo sa akcijama i u drugim opštinama. Inače, udruženje „Кoce zauvek“, formirano je 2014. godine nakon iznenadne smrti mog sina, koji je tada bio učenik četvrte godine Medicinske škole u Vranju. Кroz učešća u akcijama dobrovoljnog davanja krvi kao humanitarnog i plemenitog gesta, čuvamo i sećanje na njega. Udruženje trenutno broj oko 1000 dobrovoljnih davalaca krvi. Uglavnom su to višestruki davaoci“, kaže Blagoje Кocić, osnivač udruženja i sam dobrovoljni davalac krvi, inače rođeni Vlasotinčanin koji živi u Vranju.

Ovu humanitarnu akciju podržao je i predsednik opštine Bratislav Petrović, pojedini članovi Opštinskog veća i opštinski odbornici.

„Trudim se da učestvujem u akcijama dobrovoljnog davanja krvi kad god mogu. Do sada sam šest puta dao krv. Pozivam sugrađane da se odazivaju i uzmu učešće u ovim akcijama jer smo tako u mogućnosti da spasimo nečiji život“, rekao je predsednik opštine Bratislav Petrović.

Foto: Informativni bilten Vlasina

Na današnjoj akciji učestvovalo je 92 dobrovoljna davaoca, krv je po prvi put dalo 17 lica, a učestvovalo je i sedam žena. Interesentno je da je u akciji učestvovalo i 12 dobrovoljnih davaoca, članova udruženja „Кoce zauvek“ iz Vranja. Za članove udruženja predsednik opštine Bratislav Petrović organizovao je prijem, ističući da je lokalna samouprava spremna da podrži humanitarne akcije u okvirima mogućnosti.

„Planiramo da ova akcija postane tradicionalna, da je organizujemo svake naredne godine. Odaziv dobrovoljnih davalaca danas je bio dobar. Nadamo se da će i na narednim akcijama učešće biti zadovoljavajuće jer naših pet minuta spašava nečiji život“, istakao je Danijel Кocić, sekretar Crvenog krsta Vlasotince.

Naredna redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi biće organizovana tokom februara meseca.

Takođe pročitajte

30 nagrađenih škola iz Srbije prezentovalo ideje u okviru programa “Superškole”

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) – Lokalna kancelarija u Srbiji, u saradnji sa Deutsche …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.