VEGA – Pokreni se za zelenu budućnost

Udruženje građana Vega iz Babušnice, uz finansijsku podršku Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, realizuje projekat „Pokreni se za zelenu budućnost“.
Aktivnosti, koje su započele oktobra a završiće se februara, bave se problemima vezanim za upravljanje otpadom u Babušnici.
Predviđena je realizacija aktivnosti koje su usmerene na podizanje vidljivosti problema divljih deponija ali i uključivanje građana da iskažu svoje viđenje o uzrocima i mogućnostima prevazilaženja problema prekomernog gomilanja otpada i daljeg zaganjenja prirode.

Koordinatorka projekta, Marija Ćirić, ističe da su akcije i projekti usmereni na čišćenje divljih deponija koje sprovode OCD i nadležne institucije veoma bitne jer doprinose očuvanju prirode i razvoju ekološke svesti ali da to nije dovoljno, jer tamo gde su očišćene divlje deponije posle nekoliko meseci opet nastaju nove.

„Budući da svako veće naselje u opštini ima po nekoliko divljih deponija, važno je problem sagledati dublje, kroz interakciju, i zajedničku analizu sa meštanima, a u cilju iznalaženja održivih rešenja ovog problema. Podaci nadležnih službi govore u prilog tome da je više od 50% otpada koji završi na deponijama biorazgradiv. Zbog toga je, u okviru projektnih aktivnosti, nedavno organizovan nagradni konkurs za najlepše bašte Lužnice i deset najlepših eko bašti je nagrađeno opremom za kompostiranje biorazgradivog otpada. Kompostiranjem organskog otpada se direktno smanjuje količina smeća koja završava u gradskim kontejnerima ili na divljim deponijama i promoviše se koncept prema kome otpad treba posmatrati kao resurs, ističe Marija Ćirić i dodaje da će dobitnici kompostera moći da u svom domaćinstvu razdvajaju otpad i da biorazgradiv otpad pretvore u kompost koji će iskoristiti u svojim baštama.
foto Saša Aranđelović

 

Takođe pročitajte

Humanitarni duh: Projekcija filma ‘Koce zauvek’ i sećanje na nemerljivu snagu porodice Kocić

U okviru ovogodišnjeg progrаmа Leto u Vlаsotincu sinoć je u sаli Kulturnog centrа priređenа projekcijа …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.