Doktor DALIBOR – Vidi se evolucija bolesti i iskreno prognoze su nezahvalne

„Služba hitne medicinske pomoći od prvog dana prevozila je pacijente u leskovačku Opštu bolnicu tako da je moj prvi kontakt sa zaraženim osobama korona virusom traje od marta prošle godine, priseća se doktor Dalibor Lepojević iz vlasotinačkog Doma zdravlja.

Doktor Dalibor kaže da se nikada nije uplašio za sebe jer je „posao lekara je da pomaže svakom bez obzira o kakvoj bolesti se radi“.„Pri radu sa pacijentima iskreno nikad i ne razmišljam o strahu jer je rad u Službi hitne medicinske pomoći pun adrenalina tako da u većini siutacija o strahu razmišljamo posle same intervencije. Strah za bilžnje naravno postoji, pošto radimo sa velikim brojem korona pozitivnih pacijenata. Posle svake smene razmišljam da ne prenesem virus porodici i nekom bliskom prijatelju, za sad koliko je meni poznato nije došlo do takve situacije.

Da li ste očekivali da ćemo stići do četvrtog talasa i koje su po vama njegove specificnosti?

„Iskreno, bilo je očekivano da će sama pandemija trajati do godinu dana, to što smo u jeku četrvrtaog talasa a po prognozama može se očekivati i peti govori o razmerama same pandemije i nespremnosti čovečanstva da se suoči sa njom. A što se tiče specifičnosti četvrtog talasa možemo govoriti o promeni simptomatologije kroz talase i evoluciju Kovida 19 od početka do današnjeg dana. U praksi je primetna promena simptoma u početku je više bio prisutan suvi kašalj sa temperaturom dok u zadnjem talasu su prisutni pacijenti sa glavoboljama, mučninom i povraćanjem. Vidi se  evolucija bolesti i iskreno dalje prognoze su nezahvalne.

Kada vam je bilo najteže?

Najteži period za mene lično je bio prošle zime. Broj pacijenata je bio veliki, a  strah istih još veći. Imali smo dosta pacijenata sa teškom kliničkom slikom i lošim prognozama, pacijenti su dosta dugo čekali od prvih simptoma do javljanja lekaru, tako da smo u tom period imali dosta pacijenata sa fatalnim krajem.

Koja su iskustva sa postkovid pacijentima, da li im je potrebna psihička a ne samo somatska podrška?

O postkovid sindromu mislim da ćemo govoriti godinama, same posledice kod pacijenata koji su preležali Kovid 19 kreću se od blažih do vrlo teških. Tu su hipertenzija, aritmija, razne hronična oboljenja koja se javljaju kod pre kovid zdravih pacijenata. Psihološka i psihijatriska  podrška je poželjna a negde i neophodna jer se u praksi srećemo sa depresijom kao čestom komplikacijom Kovida 19   naročito kod težih oblika bolesti.

Kakav je vaš stav prema vakcinaciji?

Iskreno kao lekar a pre svega čovek ne razumem stav antivaksera, kao osoba koja je za ove dve godine video ljude koji se bukvalno “dave na suvom”, ne mogu da shvatim ljude koji se protive vakcinaciji. Vakcine  kao civilizacijska tekovina je dovela do iskorenjavanja dosta bolesti koje su u prošlosti destkovale populaciju primer je Španska groznica ( grip ) koja je pre sto godina odnela više od pedest miliona ljudi. Danas je zbog masovne vakcinacije bolest pod kontrolom. Svakom ko se do sada nije vakcinisao  preporučio bih da to uradi u što kraćem roku, jer ako ne postoji strah za sopstveno zdravlje uvek je prisutan strah za najbliže. Ja sam od onih koji je medju prvima primio vakcinu uz redovnu revakcinaciju što mi je pomoglo da kroz pandemiju prođem bez ozbiljnijih posledica.

Da li ste preležali koronu, teži ili lakši oblik?

Kod mene lično nikad nije zvanično dijagnostikovan Kovid 19, testiran sam više puta svaki put je rezultat bio negativan. Bilo je perioda u toku pandemije kad sam i ja imao respiratorne simptome tako da sam vrlo verovatno prošao kroz Kovid 19 bez zvanične dijagnoze bolesti.

 

“Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince na Konkursu u 2021. godini. Statovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Takođe pročitajte

Diskus hernija – šta kad leđa jako zabole?

Naizgled bezazlen bol u predelu leđa, otežano kretanje i iznenadna nemogućnost da se savijete mogu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.