Vajari „pobedili“ koronu

Nakon prve međunarodne vajarske kolonije u selu Tamnjanica umetnici su se i ove godine okupili uprkos brojnim preprekama.

Petar Cujo

Njihovih ruku dela biće dostupna umetničkoj javnosti 19.septembra kada će u poljima lavande biti postavljene figure od belog mermera. Selektor ove hrabre umetničke družine je Petar Hranueli sa Brača a u stvaranju lepote iz kamena učestvuju i Jovana Tucović i Maja Obradović iz Beograda, Petar Ćujo iz Zagreba i Nikola Smilkov iz Severne Makedonije.

Leto je u Nišu proteklo u znaku neodržavanja brojnih manifestacija koje imaju višegodišnju tradiciju. Virus koji nam je svima promenio živote nadvio se kao crna senka i nad kulturom jer donosi brojne zdravstvane ali i organizatorske izazove. Distanca i umetnost ne idu jedno sa drugim osim…

Stvaramo na otvorenom i pod maskama koje su inače naš sastavni deo dok se umetnički izražavamo i pre korone. Кlesati kamen znači puno prašine pa su zato maske nama oduvek bile veoma korisne, pojašnjava nam mladi hrvatski vajar Petar Ćujo koji je poziv da učestvuje na ovu koloniju dobio početkom marta kada je korona bila „samo“ vest iz obližnje Italije.

Znao sam samo da želim doći. Nikada pre nisam bio u Srbiji a dobiti priliku i da budem deo ove kolonije je nešto što se ne propušta. Zato mi nije bilo teško da se testiram i prođem svu potrebnu proceduru i stignem do Niša i juga Srbije. Tamnjanica je sama po sebi izolovana a sve se dešava na otvorenom pa će čak i naša dela biti izložena u ovim poljima, kaže Petar.

Maja Obradović i Petar Hranueli

Umetnica Maja Obradović nam priznaje da je prelepo okruženje ometa u radu jer prosto ne može da odoli u pogledu na obronke Suve planine i dalje ka Staroj planini.
Umetnici su stigli početkom septembra i sada se tek naslućuje šta će se iz oblaka prašine i njihovih ruku roditi. Nikola Smilkov je povratnik jer je on bio učesnik i prve vajarske kolonije i kaže da su kritike bile više nego pozitivne.

UMETNOST JE LEК
Organizator kolonije je udruženje Pigmalion čiji predsednik Goražd Čuk kaže da će ove godine uspeti da organizuju samo tri kolonije za razliku od predhodnih kada ih je bilo desteak. Fotografska je bila sredinom leta, u toku je vajarska a oktobra će biti i slikarska.

Umetnicima je potrebno da izađu iz svojih ateljea jer moraju imati inspiraciju za dalje stvaranje. Boravak u ovakvom okruženju lekovito za njih a onda nam svojim delima prenesu tu „lekovitost“, kaže Čuk.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.