petak , 12 avgusta 2022

Vajar Petar Hranueli u Tamnjanici otkrio lepotu sićevačkog kamena

U Galeriji 73 na Banovom brdu, od četvrtka, 14.januara biće otvorena izložba skulptura hrvatskog vajara Petra Hranuelija iz Zagreba.

Većina radova  u Galeriji 73, nastala je u selu Tamnjanica, na jugoistoku Srbije. Na postavci će se naći i veliki broj dela realizovanih u čuvenom mermeru iz Prilepa ali i iz Sićevačke klisure.
“Do sada sam više puta radio u kamenu koji se našao na terenima gde sam boravio, pa su tako, između ostalog, nastale mnogobrojne skupture u ličkom kamenu, jer u Lici provodim dosta vremena.  Nutricionisti kažu da treba jesti hranu sa područja na kojem se trenutno nalazite, pa sam, vodeći se time, počeo da radim skulpture od kamena iz područja na kojem sam bivao. To me je izvelo iz okvira da se skulptura mora raditi samo iz mermera, granita ili opštepoznatih materijala. Ta spoznaja me je otvorila i na neki način mi pomogla da moji radovi budu specifični ne samo po formama koje stvaram, već i po tome od kojih su materijala nastali, izjavio je umetnik koji je čest gost Kuće umetnosti Pigmalion u selu Tamnjanica. Već par godina je i selektor vajarske kolonije koja se održava u ovom selu u organizaciji Goražda Ćuka.
U predgovoru za izložbu u Galeriji 73 Maja Obradović je napisala da su “Petrove skulpture su prepune sećanja na različite panorame i razgovore, glasove i urlike, objedinjene pesmom jer smo se susreli zahvaljujući njegovoj empatiji prema drugima a pre svega ljubavi umetnika prema čoveku samom”.
“On razume ljudsko srce, ljudsko iskustvo igre i slobode. To je deo njegovog kanona. Uz osmeh, na kraju mogu reći, s lakoćom, o lakoći: Jedan je Petar a „Petar je Vetar“…”
Izložba će trajati do 26. januara  i plod je regionalne kulturne saradnje  Hrvatskog kulturnog centra i amabsade Hrvatske u Beogradu.

 

 

Takođe pročitajte

Beti Đorđević u Gradskoj kući uručena nagrada za životno delo

Refren pesme “Počnimo ljubav ispočetka” orio se Gradskom kućom nakon što je džez i soul …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.