Urolog Ljubomir Dinić – Ovo mi je bio najveći izazov u životu

Mislim da za jednog uspešnog doktora mora uvek da postoji medicinski izazov a za nas hirurge i hiruški izazov. Ovo je bio za mene možda jedan od najvećih izazova u životu i toliko mi je više drago da smo uspeli jer sam ušao u poduhvat kao skeptik a ne kao siguran hirurg da će sve proći kako treba. Osećam se sada zadovoljno, reči su urologa niškog UKC Ljubomira Dinića.

Dinić je uspeo da pacijetnu Časlavu (64) iz Aleksinca spasi jedini bubreg koji je imao i sa koga je uklonio četiri tumora. Ranijih godina Časlavu je levi bubreg uklonjen jer je i on bio zahvaćen tumorima i nije mu bilo spasa. Zato je sada bio pravi izazov da se tumori uklone i sačuva bubreg jer bi u suprotnom Časlav morao doživotno na dijalizu.

“Bez okolišanja sam objasnio pacijentu da je verovatnoća da uspemo pola-pola. Nedavno sam upoznao doktora Haruna Fajkovića jednog od vodećih urologa koji se bavi ovom problematikom, poreklom je iz Jugoslavije a radi u Beču. On nam je potvrdio da je bolje da obavimo “klasičnu” operaciju uklanjanja tumora jer je bubreg bio dosta veliki. Inače, operacija u Beču koštala bi Časlava 20 hiljada evra, kaže cenjeni niški urolog kome ovih dana priznanja stiđu sa svih strana.

“Zvao me profesor Aleksić sa VMA i čestitao nam na ovom uspehu i potvrdio mi da je ovo jedinstven slučaj u našoj zemlji, Oni su uspeli da sa bubrega uklone tri tumora, s tim da je pacijent ima oba bubrega, prenosi nam Dinić i dodaje da među pravim doktorima nema sujete već naprotiv da dele znanje i tako se još više usavršavaju.

“Nije bilo jednostavno i moram da istaknem dobru ekipu mladih doktora, anesteziologa, instrumentarki, medicinskih sestara koji su radili više od deset dana na pripremi pacijenta da bi došao u stanje da možemo da obavimo ovaj zahvat. Bilo je rizično, krenuli smo sa verovatnoćom više da nećemo uspeti ali uz Božju pomoć vodili smo se promišlju da treba pokušati i pomoći Časlavu, kaže Dinić.

Časlav se skoro mesec dana posle operacije oseća dobro i što je najvažnije operisani bubreg funkcioniše kako bi trebalo.

Takođe pročitajte

Zašto vam opada kosa?

Mnogo je različitih tipova opadanja kose. Neki su nasledni, neki su vezani i za neke …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.