ponedeljak , 8 marta 2021

“Urban fest” ove godine u onlajn pozorištu

Prvi dani septembra i ove godine biće rezervisani za Festival akademskih pozorišta “Urban fest”. Ipak, umesto iz dvorišta Univerziteta, ove godine ćemo, zbog mera prevencije i epdiemiološke situacije, predstave pratiti na internetu, tačnije na Fejsbuk stranici Akademskog pozorišta i SКC-a.

Tokom prethodnih meseci život i navike koje smo imali promenili su se iz korena, a između ostalog, ostali smo uskraćeni za koncerte, festivale, pozorište… Zbog toga smo odlučili da ovogodišnji „Urban fest“ ne smemo da odložimo i da ćemo učiniti sve da publika i u 2020. godini uživa u predstavama akademskih pozorišta. Iako zbog epidemiološke sitacije moramo da budemo na distanci, umetnost će nas okupiti u našem digitalnom teatru – na našim Fejsbuk stranicama.

Festival će, po tradiciji, početi 1. septembra, a za vreme njegovog trajanja, ljubitelji pozorišta imaće prilike da pogledaju 10 predstava koje su u protekloj deceniji osvojile nagradu “Ćele kula“, odnosno gran pri našeg festivala. Tako će biti napravljena i jedna retrospektiva „Urban festa“, i pozorišta iz Кragujevca, Bečeja, Vranja, Banjaluke, sa Fakulteta umetnosti iz Prištine, Fakulteta umetnosti iz Skoplja, i naravno naše niško Akademsko pozorište SКC-a.

Ova godina je posebno važna za naše Akademsko, koje obeležava šest decenija postojanja, pa će festival otvoriti film o ovom velikom jubileju. Potom ćemo emitovati i prvu predstavu, a zatim ćemo svakog dana tokom trajanja “Urban festa” emitovati po dve predstave. Poslednjeg dana festivala organizovaćemo i tribinu o festivalu, glumcima pozorišnom životu tokom pandemije “Pozorište kao predskazanje“.

Akademsko pozorište SКC-a je i tokom karantina bilo uz svoju publiku – emitovali smo predstave svakog utorka i četvrtka, a u komadima u izvedbi naših glumaca nekoliko stotina ljudi uživalo je svake nedelje. Tada smo dokazali da je, ako tako okolnosti nalažu, predstavu moguće odigrati čak i kada je publika fizički daleko, ako je svim srcem uz svoje glumce. Sigurni smo da će tako biti i ovog puta, i da ćemo slaviti umetnost i pozorište kao i svake godine, samo na malo drugačiji način.

Podsećamo, “Urban fest“ organizuje se po 16. put, njegov domaćin je Akademsko pozorište, umetnički direktor festivala je glumac Aleksandar Mihailović, a organizator Studentski kulturni centar Niš.

Takođe pročitajte

Vikendice – Najtraženije nekretnine u 2020. godini

Vikendice su tokom 2020. godine definitivno bile među najtraženijim nekretninama u Srbiji, a tražnja za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.