sreda , 7 decembra 2022

Budući novinari istraživači: prijavite se za CINS-ovu školu

Ako vam nedostaju istraživačke veštine, na početku ste novinarske karijere ili privodite kraju studije i imate želju da se bavite istraživačkim novinarstvom, prijavite se na CINS-ovu besplatnu školu i napišite svoju prvu istraživačku priču.

Na kraju obuke najbolje dve priče biće objavljene i promovisane, a kasnije i razvijene u lokalne kampanje u sklopu projekta „Da nam klima štima“ koji vodi Svetska organizacija za prirodu (WWF) u Srbiji.

Zbog pandemije ove godine nije bezbedno da se družimo „licem u lice”, tako da školu istraživačkog novinarstva organizujemo online. Tokom četvorodnevnog treninga redakcija CINS-a će izabrane polaznike naučiti šta jeste, a šta nije istraživačko novinarstvo, kako da intervjuišu sagovornike, kako da bezbedno komuniciraju, pretražuju baze podataka, traže informacije od nadležnih, šta su dokazi koje priznaju čak i pravosudni organi.

Ove opšte tehnike istraživačkog novinarstva izabrani polaznici će nakon četvorodnevne obuke moći da primene na priče koje ih interesuju, sa tematskim fokusom u okviru EU Poglavlja 27: zaštita životne sredine i klimatske promene, kao i UN ciljeva održivog razvoja.

Istraživači iz redakcije CINS-a mnogo puta su nagrađivani za svoj rad. Dobili smo i „evropskog pulicera”, odnosno European Press Prize za seriju tekstova o tretmanu korupcije u Srbiji i vezama fudbala, politike i kriminala, kao i brojne druge nagrade i priznanja.

Škola će se sastojati iz dva dela. Učešće na oba dela škole je obavezno.

Prvi deo obuhvata četvorodnevni trening u dve grupe od po 10 polaznika: prva grupa počeće sa radom 23. i završiti 26. septembra 2020. godine, dok će druga grupa početi i završiti obuku dan kasnije – od 24. do 27. septembra (od 9:30 do 16:30 časova, uz dve pauze). Tokom treninga ćemo motivisati učesnike da razmišljaju o temama i predlažu priče na kojima će, po završetku online dela obuke, raditi u drugom delu Škole.

Tokom drugog dela obuke učesnici će sa mentorima iz CINS-a – našim novinarima i urednicima – raditi na temama koje su njima važne, a u vezi su sa EU Poglavljem 27: zaštita životne sredine i klimatske promene i UN ciljevima održivog razvoja (za koje mentori procene da su u skladu sa najvišim standardima u novinarstvu). Ovaj deo obuke uključuje i objavljivanje priča, jer učenje kroz praktičan rad na priči daje najbolje rezultate. Priče moraju biti objavljene najkasnije u januaru 2021, a teme moraju biti relevantne za teritoriju Srbije.

Više na: CINS.rs

Takođe pročitajte

Društvene mreže u službi komunikacije i menjanja loših navika

Retko koje javno, a pogotovo komunalno preduzeće može da se pohvali redovnim aktivnostima na društvenim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.