Umetnički poriv Mirjane Krstevske za spas planete

Izložba slika Mirjane Krstevske, umetnice iz Beograda, biće otvorena večeras u 19 časova u Galeriji „Srbija“ u Nišu.

Nišlijama će biti predstavljeni radovi iz ciklusa „Zemlja”, koje umetnica stvara i razvija poslednjih pet godina.

 “Slikarka je misaono podstaknuta pitanjem sudbine i ugroženosti planete na kojoj živimo. Ovaj ciklus uljanih slika i pastela posebne je ikonografije i počiva na vizijama pejzaža svih pet kontinenata, viđenih sa nebeskih visina, vizuelno nalik satelitskim snimcima. Reljefna konfiguracija planete Zemlje oličena u vrletnim planinskim masivima, pustinjskim poljima ili krševitim liticama, na delima Krstevske nazire se ispod mreže slobodno formiranih oblika i prerasta u prizor tajanstvenegotovo metafizičke atmosfere široke skale osećajnosti od pritajene uzvišenosti do dramatične uznemirenosti – kaže Milica Todorović, umetnička direktorka Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu.

Ona dodaje da ciklus “Zemlja” Mirjane Krstevske “jasno potvrđuje iskreno proživljen osećaj za likovno izražavanje koje nosi emocionalan poriv i posebne impulse individualnog komuniciranja sa savremenim svetom i njegovim globalnim karakteristikama”.

Mirjana Krstevska diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Realizovala je 29 samostalnih izložbi i izlagala na preko 500 koletivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je osam nagrada.Član je ULUS-a i ULUPUDS-a. Ima status istaknutog umetnika.

Izložba će trajati do 4. oktobra.

Takođe pročitajte

Branislav Miltojević, laureat književne nagrade „Slaviša Nikolin Živković“

Tročlanog žirija za dodelu niške gradske književne nagrade „Slaviša Nikolin Živković“ u sastavu: prof. dr …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.