sreda , 22 marta 2023

Ultrazvučni pregledi sve važniji – oko 80 odsto bolesti mogu da spreče otkrivanjem na vreme

Kada se bolest pravovremeno dijagnostikuje, šanse za izlečenje su velike, a redovni ultrazvučni pregledi pomažu kod ranog otkrivanja i faktora rizika za pojavu raznih oboljenja.

Ultrazvučnim pregledima moguće je dijagnostikovati gotovo sve maligne i benigne tumorske promene zatim promene kao što su nodusi, ciste, kalkulusi, promene u strukturi organa, veličine organa kao i njihov položaj. U MediGroup domovima zdravlja u Beogradu i Novom Sadu u toku je promotivni period koji važi od 19. jula do 31. avgusta u okviru kog je moguće obaviti ultrazvučne preglede (dojke, štitaste žlezde, abdomena i urološki) po specijalnoj, sniženoj ceni od 2.500 RSD po pregledu.

Dr Ljiljana Bošnjak, specijalista radiologije, domovi zdravlja MediGroup, otkriva koji su to ultrazvučni pregledi najvažniji i na šta je posebno potrebno obratiti pažnju pre samog pregleda.

  1. Za koja stanja je ultrazvuk najpogodniji?

Ultrazvuk je zlatni standard u dijagnostici najvećeg broja oboljenja, štitaste žlezde – nodusi, promena u dojkama benignih i malignih, kamena u žučnoj kesi, promena u jetri, slezini, pankresu, zatim promena abdominalne aorte kao sto je npr. aneurizma, kod promena u bubrezima, nadbubrežnim žlezdama, mokraćnoj bešici i prostati, kako benignih tako i malignih.

  1. Da li je potrebna neka posebna priprema pacijenata pre ultrazvučnog pregleda?

Posebna priprema pacijenata je neophodna kod ultrazvučnog pregleda abdomena. Potrebno je da pacijent dan-dva pre pregleda jede laganiju hranu i da izbegava hranu koja nadima (mahunarke), sveže voće i povrće. Neophodno je da pacijent pre pregleda šest do osam sati ne jede ništa.

Kod pregleda urinarnog trakta potrebno je da pacijent neposredno pre pregleda popije litar, do litar i po tečnosti.

  1. Koliko obično traje ultrazvučni pregled?

U proseku od 20 do 30 minuta.

  1. Koliko je često potrebno raditi urološki UZ pregled, UZ dojki, UZ abdomena i UZ štitaste žlezde?

Dovoljno je raditi navedene ultrazvučne preglede preventivno na 12 meseci, ukoliko lekar drugačije ne odredi, npr. kod pozitivne porodične anamenze na kancer dojki, kada se radi i češće.

  1. Za koju starosnu grupu devojaka i žena je najpogodniji UZ dojki i zašto?

UZ dojki je najpogodniji za starosnu grupu žena od 20 do 50 godina zbog pretežno glandularne strukture dojki, ali i kod svih drugih starosnih grupa u slučaju pojave promena u dojkama.

  1. Šta obuhvata urološki ultrazvučni pregled?

Urološki ultrazvučni pregled obuhvata pregled bubrega, proksimalnog dela uretera, mokraćne bešike i prostate.

  1. U kojim situacijama i zdravstvenim stanjima se preporučuje UZ abdomena?

Ultrazvuk abdomena se preporučuje kod svih vrsta bolova u ovom delu tela, mučnine, povraćanja, nadimanja, problema sa stolicom, gubitka telesne težine, kod promena u laboratorijskim nalazima kao i svim drugim stanjima za koje lekar proceni da je neophodna dijagnostička metoda.

Organi koji se detaljno pregledaju su: jetra, žučna kesa, žučni kanali, slezina, pankreas, trbušna šupljina, limfne žlezde, krvni sudovi abdomena, mokraćna bešika i mokraćni kanali, prostata, bubrezi i nadbubrežna žlezda.

Može se reći da ultrazvuk abdomena predstavlja zlatni standard u dijagnostici jer se najveći broj bolesti ovih organa može otkriti ultrazvučnom metodom već u prvoj fazi.

  1. Da li je i pored kliničkog progleda štitaste žlezde uvek obavezan i pregled ultrazvukom i zašto?

Jeste. Obavezan je i pregled ultrazvukom štitaste žlezde, jer ultrazvučnim pregledom vidimo tačnu veličinu žlezde, njenu strukturu, postojanje cista, nodusa kao i prokrvljenost. Ovim pregledom dolazimo do dijagnoza poput nodozne strume, tireoiditisa, zatim da li nodusi pokazuju benigne ili maligne karakteristike.

PR

Takođe pročitajte

Prosečan Srbin ne spava dovoljno, voli da dremne popodne, a evo u čemu najčešće ide u krevet

Gotovo dve trećine ispitanih građana Srbije u proseku ne spava poželjnih sedam do osam sati, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.