Kako je bolje da konzumirate grickalice: sve odjednom ili tokom nekoliko dana?

Ljudi se često pitaju da li je gore pojesti ceo pleh, na primer, braunija (ili pakovanje sladoleda, kutiju keksa i slično) odjednom, ili „raširiti” tokom nekoliko dana. Istina je da previše grickanja u jednom dahu može dovesti do nezdravog preterivanja sa hranom, što uzrokuje gojenje i pogoršava zdravstveno stanje.

Međutim, ne postoji mnogo istraživanja koja eksplicitno govore da je konzumiranje kaloričnih poslastica štetnije kada se uzima odjednom ili tokom dužeg perioda. Saznajte koji su rizici potpunog prepuštanja omiljenim slatkim poslasticama i zašto je i dalje u redu da u njima uživate umereno.

Šta su diskrecione kalorije?

Eksperti u ishrani imaju savet u vezi sa diskrecionim kalorijama, poznatijim kao „prazne ”. Ovo su dodatne kalorije koje tehnički možete da potrošite na „dekadentnu” hranu koju poželite nakon što zadovoljite svoje nutritivne dnevne potrebe.

Broj dostupnih kalorija različit je za svakoga, ali ako se ostatak vašeg svakodnevnog načina ishrane sastoji od hrane bogate hranjivim sastojcima, možda vam ostane kalorija za „dodatke“, odnosno za poslastice. Ako se pitate kako kalorične poslastice mogu da se uklope u vašu ishranu, uzećemo za primer – braunije: jedan brauni dnevno može da se uklopi u kategoriju diskrecionih kalorija. Sve dok se držite samo jednog ili možda pola braunija svakodnevno, „šteta” bi trebalo da bude zanemarljiva. Naravno, trebalo bi da odustanete od drugih poslastica, ali ih možete zameniti nekom drugom.

Prejedanje

Šta se događa kad se prejedete i pojedete ceo pleh braunija? U realnosti, to nije pametna ideja, posebno ako imate neko zdravstveno stanje kao što je dijabetes ili srčano oboljenje. Pojesti ceo pleh od otprilike 9 braunija bilo bi više od 2000 kalorija, što može biti veoma opasno. Ali nije mnogo bolja opcija ni ako pojedete sve u nekoliko dana. U svakom slučaju, uzimate previše kalorija tokom kratkog perioda.

Potencijalni benefiti

Ako pojedete ceo pleh braunija, možete pojačati nivo gvožđa, kompleks vitamina B, magnezijum i kalijum, ali ne dovoljno da bi bilo vredno suvišnih kalorija. Ako ste jeli dva braunija dnevno i tako razvukli pleh na četiri-pet dana, dobili biste oko 440 dodatnih kalorija dnevno, što, osim ukoliko vam je potreban veliki broj kalorija, i dalje jeste mnogo više nego što je preporučeno.

Naravno, mogli biste da pojačate svoju fizičku aktivnost tim danima da nadoknadite razliku, ali bilo bi potrebno mnogo vežbanja da sagorite višak od 440 kalorija. Osoba koja ima 70kg trebalo bi da pešači skoro 6,5km kako bi sagorela toliko kalorija.

Autor: Šerin Limen

Izvor: https://www.verywellfit.com/snacking-at-once-or-over-several-days-which-is-worse-2505919

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.