Foto: ADA Photo Team

Uklanjanjem tone i po smeća završen Ada Divine Awakening festival

Čišćenjem plaže na Adi Bojani završeno je drugo izdanje edukativnog retreata Ada Divine Awakening, koji je u prethodnih sedam dana okupio oko 500 ljudi iz preko 50 zemalja sveta.

Učesnici festivala i volonteri očistili su gotovo kilometar obale, te sakupili preko tonu i po sitnog i krupnog otpada, spakovanih u oko 140 džakova. Ovom ekološkom akcijom, koju su podržali Grad Ulcinj i Ulcinjska rivijera, organizatori i učesnici festivala poslali su poruku o neophodnosti očuvanja ovog dragocenog ekosistema, kao i kompletne životne sredine. Bila je to ujedno i prva akcija novoosnovanog Udruženja za zaštitu Ade Bojane, na kojoj se već okupilo više stotina zaljubljenika u ovaj jedinstveni ekosistem, i to iz regiona i sveta. Organizatori festivala, predavači i posetioci su ovim putem ujedno izrazili zahvalnost Adi Bojani, koja im je bila dom prethodnih dana.

BEACH CLEAN UP | ADA DIVINE AWAKENING 2k22

Zadatak novog Udruženja za zaštitu Ade Bojane biće da deluje na četiri krucijalna fronta: zaštiti ostrva od erozije i potpunog nestanka plaže, koje joj preti, zaštiti od buke i očuvanja tihe zone na ostrvu i ušću Bojane u more, zaštiti biodiverziteta Ade, kao i zaštiti od ekspanzivnog turizma, koji bi mogao da ugrozi životnu sredinu Ade Bojane.

Iako je cilj akcije čišćenja bilo uklanjanje deponije koja se formirala na ušću Bojane prema Albaniji, usled jakog vetra i talasa nije bilo moguće stići ribarskim brodićima, te su se učesnici festivala i volonteri usmerili na deo plaže pored resorta i tako izvršili akciju u nešto izmenjenom obliku.

Foto: ADA Photo Team

Direktor festivala i veliki zaljubljenik u Adu Bojanu Dušan Kovačević naglasio je važnost ove akcije i pokrenuo inicijativu da ona postane tradicija: „

Nažalost, tokom prethodnih godina na obali Ade Bojane nakupljeno je toliko smeća da ni 1.000 džakova ne bi bilo dovoljno da se ovo područje kompletno očisti. Ova akcija je, pored konkretnog doprinosa čišćenja, značajna i za podizanje svesti kako o ovom problemu, tako i o problemu erozije i nestajanja ostrva. U razgovoru sa nadležnim organima dogovoreno je da akcija postane tradicija i da se održava najmanje nekoliko puta godišnje“.

Tačno 143 vreće otpada koje su učesnici festivala i volonteri sakupili u nedelju, radnici Ulcinjske rivijere i DOO „Komunalne djelatnosti“ – Ulcinj su juče pokupili sa plaže.

Foto: ADA Photo Team

Ada Divine Awakening festival je tokom šest neverovatnih dana okupio preko 40 predavača i oko 400 učesnika u intenzivnom programu podeljenom u pet festivalskih zona. Radionice „Svesno roditeljstvo“, „Trauma i veze“, „Manifestovanje života iz snova“, „Otvaranje ranjivosti“, „Lečenje pet rana iz detinjstva“, „Svesno plesanje“ i mnoge druge povele su učesnike na put osnaživanja sopstvene intimnosti, pronalaska alata za isceljenje trauma, lakšeg razumevanja i emitovanja emocija, poboljšanja partnerskih odnosa i nalaženja ljubavi u sebi. Devi Mohan, Henry Amar, Gina Ora Yoli, Mayara,  Aviv Shalem Asis, Hannah Knight, Xavier De Forceville, Aaron Kleinerman i Luba Evans samo su neki od predavača koji su gostovali na festivalu.

U muzičkom delu programa prvo veče je obeležio nastup maestralnog Bože Vreća, koji je energijom i emocijom preplavio ADA Temple. Pored njega, muzički program sačinili su Praful, Una Senić, Joseph Pepe Danza, Ana & Lavamamana, DJ Lidor Hacohen, specijalni nastup Katarine Bogićević Kejt i neverovatna LAOR, koja je „Himnom duše“ zaključila poslednje veče festivala. Posetioci su se našli ujedinjeni u emociji i zagrljaju nakon višednevne misije, u kojoj su povratili svoju moć.

Festivalskoj magiji doprinele su i dve Kakao ceremonije, jutarnja joga, meditacije uz zalazak sunca i fantastični Fire Show dua Chilli Mayo. U zenit emocije posetioci su došli tokom venčanja učesnika festivala Marka Perovića i Vanje Bantulić, koji su poslednjeg dana razmenili suze, zagrljaje i najznačajnije „Da“. Ovaj čin još jedan je u nizu događaja koji su ovogodišnje izdanje festivala zapečatili ljubavlju.

Takođe pročitajte

Pametna klupa za punjenje mobilnih telefona u centru Vlasotinca

Na platou ispred zgrade opštine postavljena je moderna pametna klupa za punjenje mobilnih telefona, lap-topova, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.