U Srbiji od ove sedmice dostupna vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV)

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje je pre 3 dana javljeno da je u Srbiju stigla vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) i da će od kraja ove sedmice ta vakcina biti dostupna u svim institutima za javno zdravlje i domovima zdravlja u Srbiji. Reč je o preporučenoj, ne i obaveznoj vakcini, koju će o trošku države moći da prime dečaci i devojčice uzrasta od devet do 19 godina.

Prema oceni Svetske zdravstvene organizacije, u pitanju je jedna od najbezbednijih vakcina.Vakcina protiv humanog papiloma virusa štiti od raka grlića materice kod žena i raka penisa kod muškaraca.

Rak grlića materice drugi je najčešći oblik raka kod žena i treći vodeći uzrok smrti od karcinoma (odmah iza dojke i pluća) kod žena u svetu. Svake se godine dijagnostifikuje gotovo 500.000 novih slučajeva invazivnog raka grlića materice, a više od 250.000 žena svake godine umire od ove bolesti.

Prevencija raka grlića materice se smatra jednim od najpreventabilnijih sa kojom unapređujemo reproduktivno zdravlje žena i spašavamo brojne živote.

U cilju pružanja podrške prevenciji širenja HPV virusa na DokTok portalu je objavljen tekst o HPV virusu, merama zaštite ali i o preporuci u vezi sa vakcinacijom. Dr Taita Stojilković, specijalista ginekologija i akušerstva navodi da je Humani papiloma virus (HPV) virus koji se načešće prenosi seksualnim putem. Postoji preko 130 tipova virusa a genotipizacija visokorizičnih sojeva virusa je važna zato što je dokazana apsolutna veza između raka grlića materice i prisustva onkogenih tipova HPV-a. Pored mera prevencije koje navodi, dr Stojilković daje preporuku i kada je najbolje vakcinisati decu protiv ovog virusa. Ceo tekst možete pročitati na DokTok Portalu.

Ukoliko želite da se konsultujete ili informišete detaljnije o ovoj temi, dr Taita Stojlković, autorka ovog teksta, vam je na raspolaganju na DokTok platformi svakog utorka i petka u 9h, a svoju besplatnu konsultaciju sa njom možete zakazati odmah putem linka.

Za više informacija o ovoj i drugim temama vezanim za vaše zdravlje, konsultujte stručnjake različitih specijalnosti koji vas čekaju na platformi. Kreirajte svoj profil na www.doktok.rs i zakažite svoju konsultaciju već danas.

 

 

Takođe pročitajte

Mali Div podržava predlog ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović

Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije Mali Div podržava predlog ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.