petak , 31 marta 2023

U Srbiji od ove sedmice dostupna vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV)

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje je pre 3 dana javljeno da je u Srbiju stigla vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) i da će od kraja ove sedmice ta vakcina biti dostupna u svim institutima za javno zdravlje i domovima zdravlja u Srbiji. Reč je o preporučenoj, ne i obaveznoj vakcini, koju će o trošku države moći da prime dečaci i devojčice uzrasta od devet do 19 godina.

Prema oceni Svetske zdravstvene organizacije, u pitanju je jedna od najbezbednijih vakcina.Vakcina protiv humanog papiloma virusa štiti od raka grlića materice kod žena i raka penisa kod muškaraca.

Rak grlića materice drugi je najčešći oblik raka kod žena i treći vodeći uzrok smrti od karcinoma (odmah iza dojke i pluća) kod žena u svetu. Svake se godine dijagnostifikuje gotovo 500.000 novih slučajeva invazivnog raka grlića materice, a više od 250.000 žena svake godine umire od ove bolesti.

Prevencija raka grlića materice se smatra jednim od najpreventabilnijih sa kojom unapređujemo reproduktivno zdravlje žena i spašavamo brojne živote.

U cilju pružanja podrške prevenciji širenja HPV virusa na DokTok portalu je objavljen tekst o HPV virusu, merama zaštite ali i o preporuci u vezi sa vakcinacijom. Dr Taita Stojilković, specijalista ginekologija i akušerstva navodi da je Humani papiloma virus (HPV) virus koji se načešće prenosi seksualnim putem. Postoji preko 130 tipova virusa a genotipizacija visokorizičnih sojeva virusa je važna zato što je dokazana apsolutna veza između raka grlića materice i prisustva onkogenih tipova HPV-a. Pored mera prevencije koje navodi, dr Stojilković daje preporuku i kada je najbolje vakcinisati decu protiv ovog virusa. Ceo tekst možete pročitati na DokTok Portalu.

Ukoliko želite da se konsultujete ili informišete detaljnije o ovoj temi, dr Taita Stojlković, autorka ovog teksta, vam je na raspolaganju na DokTok platformi svakog utorka i petka u 9h, a svoju besplatnu konsultaciju sa njom možete zakazati odmah putem linka.

Za više informacija o ovoj i drugim temama vezanim za vaše zdravlje, konsultujte stručnjake različitih specijalnosti koji vas čekaju na platformi. Kreirajte svoj profil na www.doktok.rs i zakažite svoju konsultaciju već danas.

 

 

Takođe pročitajte

10 važnih saveta stručnjaka za prevenciju raka dojke

Svake godine 20.marta se obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. U to ime u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.