subota , 16 oktobra 2021

U Naučno tehnološkom parku Niš održan panel “NTP Niš kao alat regionalnog razvoja”

U četvrtak, 22. oktobra u Naučno tehnološkom parku Niš (NTP Niš) uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera in ograničenja, održan je događaj „NTP Niš kao alat regionalnog razvoja“ organizovan od strane NTP Niš u saradnji sa Privrednom komorom Srbije – Regionalna privredna komora Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, Regionalnom razvojnom agencijom JUG i Gradom Nišom – Кancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Ovaj događaj je okupio predstavnike regionalnih institucija (regionalne privredne komore, regionalne razvojne agencije, biznis inkubatori, startap centri i coworking prostori iz Regiona Južne i Istočne Srbije) radi upoznavanja sa kapacitetima i radom NTP Niš i sa ciljem da se identifikuju mehanizmi i oblasti saradnje. Prisutni su u sklopu ovog događaja imali priliku da obiđu NTP Niš i prisustvuju panel diskusiji na temu potencijala NTP Niš da direktno utiče na preduzetništvo, efikasnost transfera znanja i tehnologije i ekonomski rast regiona.

http://https://www.youtube.com/channel/UCXVIFrTNJvgkTdNMlrSjwEA

Panel je moderirao dr Milan Ranđelović, direktor NTP Niš, a u ulozi panelista su se našli predstavnici institucija koje su identifikovane kao ključni partneri NTP Niš – dr Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost, Goran Jović, direktor Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog odbora, Vladan Jeremić, direktor Regionalne agencije za razvoj Istočne Srbije, Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota, prof. dr Vladislav Marjanović, većnik za privredu, investicije i regionalni razvoj Grada Niša i prof. dr Vlastimir Nikolić, prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu.

Tokom panela, gospodin Rakonjac je naglasio da je NTP Niš izuzetno važna ustanova jer pruža mogućnost kreiranja jedne zajednice i ostvarivanja dodatne saradnje kako unutar te zajednice, tako i sa okolinom, pa samim tim nudi zaista veliku dodatu vrednost.

„Niš ima jako dobru podlogu kada je u pitanju visoko obrazovanje, ali i podlogu koja je, kada su u pitanju informacione tehnologije i industrija vezana za tehničko-tehnološku delatnost, jako plodna“, dodao je Rakonjac.

„Niš postaje sve značajniji. Mi u Leskovcu, a nadam se i kolege u Zaječaru i u Кruševcu, nemamo problem da Niš bude taj koji nas ovde okuplja i koji treba da pruži mogućnost da cela Južna i Istočna Srbija bude upravo deo ove priče. Mi moramo da pomognemo da Niš
kao bivši centar elektronike objedini regionalne institucije iz različitih segmenata da daju podršku NTP Niš i onome što je Vlada ovde prepoznala“, izjavio je Jović, direktor Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog odbora.

Zaključak panela je da postoje različite grupe stejkholdera, samim tim i različite percepcije, kao i očekivanja koja bi u narednom periodu NTP Niš trebalo da ispuni, kao i da bi trebalo intenzivno raditi na jačanju saradnje sa regionalnim institucijama, pre svega, u cilju razvoja regionalnog inovacionog ekosistema.

Nakon panela održana je i prezentacija Fonda za inovacionu delatnost namenjena članovima NTP Niš gde su predstavljeni programi za podršku razvoju inovativne privrede i konkretne mogućnosti za saradnju.

Direkor Fonda je sa velikim zadovoljstvom istakao da je veliki broj kompanija, ali i naučno-istraživačkih ustanova iz Niša dobilo finansiranje projekata u Fondu za inovacionu delatnost i da mu je jako drago da su neke od tih kompanija, bilo da je reč o startap ili tehnološko razvojnim, među prvima postale članovi NTP Niš.

O NTP Niš:

NTP Niš je neprofitna organizacija koja u bliskoj saradnji sa Univerzitetom u Nišu i akademskom zajednicom obezbeđuje potrebnu infrastrukturnu i stručnu podršku inovativnim preduzećima u razvoju i ostvarivanju poslovnih uspeha na tržištu, posebno u
oblasti visokih tehnologija. Osnovan je u partnerstvu Vlade Republike Srbije, Grada Niša i Univerziteta u Nišu i predstavlja jedan od najznačajnijih strateških projekata za razvoj Regiona Južne i Istočne Srbije.

Takođe pročitajte

Četvrti Sajam zimnice u Crnoljevici

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena sa sela u svrljiškom selu Crnoljevica sutra, 15.oktobra, biće otvoren …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.