Treći salon vina – prijateljska klima i dobro vino

Poslednjih desetak godina kvalitet vina vlasotinačkih vinara se znatno popravio i uz određena ulaganja nadamo se da će se Vlasotince bar delimično vratiti na stare staze slave i postane važna vinska destinacija u Srbiji, ovim rečima je predsednik opštine Zoran Todorović otvorio treći međunarodni salon vina „Vina juga“ na terasi hotela „Grozd“.

Salon vina je centralni događaj, u okviru manifestacije Vinski bal, koji svake godine okupi vinare ali i ljubitelje vina. Ove godine pored gostiju iz Makedonije i Grčke učestvuju i vinarije iz Iriga, Vranja, Sićeva, Leskovca, Subotice, Rajca, Vršca, Kozara ali i vlasotinački vinari i vinogradari.

Zijo Beširević koji već godina živi na realcji Švedska-Turska-BIH specijalno je zbog Salona vina doputovao u Vlasotince jer mu godi „prijateljska klima i dobro vino“. On je jedan od dvadesetak viteza vinskog reda „Simeon“.

„Preko dana treba piti belo vino koje rashladi telo a kako pada veće prelazi se na roze dok su noći rezervisane za crveno vino. Tako da nam ne treba sat dok sedimo sa društvo, mi po vinu koje pijemo znamo koje je doba dana, odnosno noći, veli Zijo koji je i sam vlasnik vinarije „Beširević“.

Prvi čovek vlasotinačke opštine podseća da su prošle godine uložili tri miliona u subvencionisanje vinogradara.

„Ove godine smo u dogovoru sa vinogradarima uložili devet milion dinara u sređivanje atarskih puteva kako bi mogli da lakše obrađuju svoje vinograde. Nadam se da našim vinarima znači iskustvo koje razmenjuju sa kolegama iz drugih vinskih krajeva, navodi Todorović.

Anđeli su suzu prosuli, bogovi su snagu dali i rodilo se njegovo veličanstvo vino, nazdravio je veliki majstor vinskog viteškog reda „Simeon“ Svetislav Petrović koji je u ime domaćina pozvao goste da uživaju u „božanskom napitku“. On je uručio Povelje organizatorima Vinskog bala, direktorki Turističke organizacije Vlasotinca i direktoru Kulturnog centra.

Pored vinarija Salonu su prisustvovali i predstavnii vinskih viteških redova „Agios Dimitros“ iz Bajše, „Arena Zabatkiensis“ iz Subotice, „Steva pisar“ iz Paraćina, „Monah Dorotej“ iz Župe i „Dionis“ iz Titela.

„Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Statovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Takođe pročitajte

Andrija Milošević novi umetnički direktor Filmskih susreta

Na prvoj sednici novog Saveta 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Niš za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.