Premijera filma „Južni vetar“ na otvaranju 53. Filmskih susreta

Na sinoćnjem otvaranju 53. Filmskih susreta u Nišu premijeru je imao film „Južni vetar“ reditelja Miloša Avramovića.

Reakcije publike na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi obećavaju da će film naći mesto među bioskopskom publikom ali i među televizijskim gledaocima jer se planira i emitovanje serije od 10 epizoda u jesen naredne godine.
Put do ovog filma trajao je nekoliko godina i konačno su Nišlije imali priliku da prvi u svetu pogledaju triler u kome glavne uloge tumači plejada naših najboljih glumaca, od Dragana Bjelogrlića, Žike Todorovića, Miloša Bikovića, Jovane Stojiljković do pokojnog Nebojše Glogovca kome je uloga negativca „Goluba“ bila poslednja u životu.

Ovo je film o pogrešnim odlukama u trenutku kada se prelazi granica u tom svetu. Neko može da se bavi kriminalom ali da ne bude kriminalac a film govori o trenuku kada se prelazi ta granica i kada nema nazad. Jednostavno, ovo je film o prelasku te granice i lošim odlukama to može da se desi iz neke bolesne ambicije ili ljubavi prema novcu a može i iz to da budu plod više grešaka ili loših odluka“ – kaže reditelj filma Miloš Avramović.

Reditelj Avramović  takođe je otkrio  da nije bilo lako snimiti triler jer je komedija žanr koji se više neguje poslednjih godina.
Priča je samo na prvi pogled univerzalna, jer govori o jednom sloju društva, ali je svaki lik autentičan. Bilo mi je zadovoljstvo raditi sa ovom glumačkom ekipom jer smo i tokom snimanja gradili likove.“
Lik negativca „Mareša“ po prvi put u karijeri glumi Miloš Biković koji je i koproducent filma. Kaže da se ugledao na starijeg kolegu Dragana Bjelogrlića i da je iskustvo koje je tokom snimanja podelio s njim dragoceno.

Moj doprinos kao producenta je mali jer je ipak ceo film izneo Miloš Avramović“ – kaže Biković koji najavljuje da će se kao producet oprobati i za rusko tržište.

A što se tiče moje prve uloge negativca moram da kađem da je za svakog glumca san da igra različite uloge. Kod nas je situacija takva da se malo snima a kad se i snima malo se rizikuje tako da glumac nema prilike da menja žanr i zato sam ja sa zadovoljstvom prihvatio ovu ulogu. Od prvog čitanja scenarija bilo mi je jasno da je ovo nešto drugačije ali nisam imao strah“ – navodi Biković koga je niška publika proglasila za „Glumca prve festivalske večeri“.

Lik se gradi kroz odnose sa drugim likovima i drago mi je što sam lik Mareša gradio sa Bjelom i Glogovcem“ – dodao je Biković.
Dragan Bjelogrlić ne krije da je ovo za njega veoma emotivan film jer je poslednji put glumio sa Nebojšom Glogovcem. Scena u kafana gde „Car“ (Bjelogrlić) i „Golub“ pregovaraju o životu i smrti grešnog Mareša je poslednja scena koju je Glogovac snimio.“Uloga Cara je dobro napisana i zajedno sa Milošem smo tragali da napravimo lik čoveka sa ulice koji se zašao u godine kada se lomi da „ode u penziju“ što je u profesiji kojom se bavi gotovo nemoguće. Posle godine „suša“ dobili smo film koji može da napravi veliki uspeh u bioskopima a nije čisto komercijalni film. Inače, mislim da podela da autorske i bioskopske fimlove je apsurd jer film treba praviti kvalitetno“ – kaže Bjelogrlić.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.