Pobednici konkursa Zelene ideje Foto: Nemanja Knežević

Trag fondacija proglasila najbolje preduzetničke “zelene” ideje

Na desetom, jubilarnom Forumu za zelene ideje, koji je organizovala Trag fondacija, proglašene su najbolje preduzetničke ideje zasnovane na održivom razvoju, a dobitnici su nagrađeni sa po 5.000 dolara. Program se realizuje uz finansijsku podršku Fonda braće Rokfeler i Balkan Green Foundation.

I ove godine je stigao veliki broj prijava, a u uži krug je ušlo njih 5, koji su tokom Foruma predstavili svoje inovativne ideje. Žiri je tokom izbora uzimao u obzir sledeće kriterijume: potencijal koji projekat ima za ostvarenje značajnog uticaja u svojoj lokalnoj zajednici, oslanjanje na lokalne resurse, zapošljavanje lokalnog stanovništva i kreativan pristup rešavanju ekonomskih, društvenih i problema životne sredine.

Prvo mesto su ravnopravno podelili:

Organela d.o.o., iz Beograda, koja se bavi proizvodnjom organske hrane, s ciljem da ona bude dostupna što većem broju ljudi, a da bude besplatna za one kojima je najpotrebnija. Njihova ideja je da besplatno prerađuju biljne sirovine i prave gotove proizvode, za šta su neophodni solarni paneli, koji bi strujom napajali mali pogon za preradu.

MIXKON d.o.o. preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, Banja-Aranđelovac, koje je napravilo prototip za preradu odpadnog materijala sa deponije u kvalitetan proizvod za izradu kalupa u MIKRO LIVU. Inovativnost tehnologije se ogleda u tome što su prvi došli na ideju da iz otpada reverzibilnim postupkom dobiju kvalitetan proizvod za livnice i to sa 100 % iskorišćenjem otpadnog materijala.

Treće mesto pripalo je preduzeću “Green Express“, iz Sremske Mitrovice. Reč je o solidarnom preduzeću u osnivanju koje će se baviti poslovima prevoza robe u drumskom saobraćaju, na ekološki najprihvatljiviji način. Misija preduzeća je kreiranje lepšeg, bezbednijeg i zdravijeg životnog okruženja, korišćenjem električnih dostavnih bicikli povećanog tovarnog kapaciteta.

Pobednici konkursa Zelene ideje
Foto: Nemanja Knežević

Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka Trag fondacije, ukazala je na značaj razvoja zelenih ideja.

„Trag fondacija već 10 godina podržava udruženja građana i mala preduzeća, koja žele da kreiraju razvoj svojih zajednica, u skladu sa ekološkim standardima. Cilj je da im se pruži ohrabrenje i obezbede finansijska sredstva, kako bi mogli da realizuju svoje inovativne projekte. Posebno nas raduje što iz godine u godinu dobijamo sve više zelenih ideja, što ukazuje da su građani postali svesni potrebe ekološki odgovornog poslovanja “.

Žiri su činili: Vladimir Jovanović, šef Odeljenja socijalnog bankarstva Erste Bank a.d. Novi Sad, Marina Tucović, menadžerka Centra za prikupljanje i reciklažu tekstila Retex u okviru Ženskog centra Užice, Paola Petrić, programska koordinatorka i zamenica direktora kancelarije Fondacije Hajnrih Bel, Svetlana Jovanović Mitić, resorna menadžerka, Marketing i komunikacije dm drogerie markt d.o.o.

Svi dobitnici će učestvovati i na regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana Fonda braće Rokfeler, a pojedinačne nagrade iznose od 5.000 do 10.000 dolara. Na regionalnom takmičenju, pored učesnika iz Srbije, učestvovaće po tri predstavnika partnerskih fondacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Kosova i Severne Makedonije.

Svečanosti su, pored ovogodišnjih dobitnika, prisustvovali i prošlogodišnji: Ženski centar Užice, NewPen iz Smederevske Palanke i Pruži korak iz Beograda.

Takođe pročitajte

Čudesna metoda spasavanja krvi na niškoj Klinici za kardiohirugiju

Srbija je postala jedna od pet zemalja na svetu gde se primenjuje metoda kojom se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.