Foto: FreePik

Priprema kože za toplije dane

Tokom zimskog perioda koža postaje dodatno isušena zbog dugotrajnog direktnog kontakta sa garderobom, ali i zbog hladnoće, grejanja i vetra pa stoga zahteva masnije i teže kremove.

Sa prvim prolećnim danima koža i dalje trpi posledice dehidriranosti, pa je najpre potrebno dobro je hidrirati, ali i prilagoditi formulacije sada već toplijem vremenu. Sa porastom temperature, ali i prestankom grejanja u stanovima, koža zahteva laganije teksture.

Ukoliko i sami razmišljate o ovome i želeli biste da konsultujete stručnjake – lekari različitih specijalnosti, kao i psiholozi i psihoterapeuti svakodnevno su dostupni na platformi za zdravstvene konsultacije DokTok. Posetite www.doktok.rs , napravite svoj profil i zakažite konsultaciiju kod željenog stručnjaka.

Idealan trenutak za detaljan pregled kože i mladeža

Pre nego što kožu ogolimo, važno je uraditi redovni rutinski pregled kože, ali i dermoskopiju svih mladeža. Preventivni godišnji pregledi mogu da na vreme otkriju karcinom kože, koji ukoliko se otkrije u ranoj fazi je u 95 % slučajeva izlečiv. Rutinskim pregledom se kontrolišu svi mladeži na koži, ali i pregledaju nokti i kosa.

Zaštita od Sunca kao imperativ

Iako se zaštita od Sunca preporučuje tokom cele godine, sa prolećnim danima ona je obavezna. Potrebno je izbegavati direktno izlaganje kože Suncu u periodu od 10 do 17 časova, a kada je to neophodno, moramo je štititi garderobom, šeširima sa velikim obodima i kremama sa zaštitnim faktorom SPF 50+. Zaštita od Sunca pored toga što je prevencija nastanka karcinoma kože, pomaže nam da naša koža ostane dugo lepa, zdrava i mlada bez hiperpigmentacija.

Prolećno čišćenje kozmetike, šminke i alata

U sklopu prolećnog čišćenja, važno je baciti sve proizvode kojima je istekao rok ili koji su promenili miris ili izgled. Kreme i serumi od trenutka otvaranja mogu maksimalno da stoje do godinu dana, dok senke i puderi mogu malo duže, maksimalno do dve godine od prvog korišćenja. Ne treba zaboraviti da sve alate koje koristite u sklopu nege kože ili tokom šminkanja kao što su na primer četkice za šminkanje moramo detaljno oprati, očistiti i osušiti, minimum jednom mesečno.

Priprema kože tela za toplije dane

Najpre je potrebno uraditi detaljan piling kože celog tela, kako bi se otklonile mrtve ćelije, nakon čega se posvetiti njegovoj intenzivnijoj hidrataciji. Koža tela je manje osetljivija od kože lica, pa se mogu raditi fizički pillinzi na bazi šećera, soli ali i kombinovani fizičko- hemijski pilinzi koji u sebi sadrže i određene kiseline.

Piling kože treba raditi jednom nedeljno, ne češće jer može doći do iritacije kože i stvaranja mikropovreda. Koža koja je suvlja, ali i sklonija iritacijama treba da izbegava agresivne pilinge najpre na bazi soli i kiselina. Piling kože, pored toga što odstranjuje mrtve ćelije kože, pomaže u otklanjanju uraslih dlačica, ali i idealno priprema kožu za njihovo uklanjanje.Ukoliko dlačice uklanjate brijačem, važno je koristiti nov i čist brijač, a koža pre toga najbolje da već bude pokvašena toplom vodom. Obavezno koristite penu ili sapunicu kako ne biste dodatno oštetili kožu.

Odmah nakon izlaska iz tuša, važno je kožu dobro namazati neutralnim kremovima. Koža tela mora da se hidrira i tokom toplijih dana, samo što sada sa težih kremova, prelazimo na losione koji su manje teški za kožu, a opet jako dobro je hidriraju. Koža tela kao i lice mora da se štiti od sunčeviih zraka na svaka dva sata.

Proleće- vreme za pripremu tela za plažu

Proleće je poslednji voz za pripremu tela za plažu, pa u sklopu procedura estetske medicine, mogu se uraditi lokalizovana topljenja masti, lipoliza, limfna drenaža ili presoterapija za izbacivanje nakupljene tečnosti, ali i procedure za eliminaciju celulita I strija. Sada je pravo vreme da pređemo i na laganiju ishranu, bogatu vitaminima i mineralima, koja će pomoći našoj koži da izgleda lepše I zdravije, ali i ujedno značiti nam i u eliminaciji viška kilograma.

Prelaz godišnjih doba zahteva detaljno čišćenje lica, najpre higijenskim tretmanom. U ovom periodu još uvek možemo uraditi i neke od blagih hemijskih pilinga, koje tokom leta izbegavamo. Kada govorimo o nezi lica, sada iz svakodnevne rutine polako izbacujemo proizvode na bazi retinola ili kiselina, posebno ukoliko nismo striktni kada je zaštita od sunca u pitanju. Tokom proleća prelazimo na blaže hidratantne serume, ali i kreme sa gelastim i manje jakim formulacijama. Pored toga termalna voda se vraća kao naš verni saveznik u toplijim danima, koja nam omogućava brzo osveženje uz dodatnu hidrataciju kože. Zaštita od sunca je sada posebno važna, pa je najbolje goristiti kreme sa SPF faktorom 50+, a za žensku populaciju imamo u ponudi sada i tonirane kreme sa visokim faktorom.

Nega stopala

Pored pilinga koji će ukloniti rožaste tvorevine sa stopala, važno je pravilno seći nokte na stopalima, kako ne bi došlo do urastanja, Pored toga pre pedikira i lakiranja noktiju, treba odraditi pregled kože oko i ispod noktiju kako bi se isključilo postojanje gljivičnih infekcija ili karcinoma nokta. Stopala uvek zahtevaju malo jače kreme, koje u sebi sadrže najpre ureu koja hidrira, ali i pomaže u otklanjanju mrtvih ćelija kože. Ne treba zaboraviti da su stopala takođe izložena sunčevim zracima, pa i njih treba adekvatno zaštitit sa SPF 50+ faktorom.

Piše:DR JOVANA MAJSTOROVIĆ , dr medicine, specijalizant dermatovenerologije,DokTok lekar

 

Izvor: DokTok

Takođe pročitajte

Kako se izboriti sa prolećnim alergijama

Alergija (preosetljivost) je prirodna, zaštitna reakcija organizma od agenasa iz okoline, koje organizam doživljava kao pretnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.