utorak , 29 novembra 2022
Ilustracija

Sve više poslova – Sve manje kandidata

Da se privreda oporavila u velikoj meri nakon izbijanja pandemije i doživela porast u 2021. godini pokazuju i podaci portala za zapošljavanje www.poslovi.infostud.com gde je u prošloj godini zabeležen rast u broju oglasa za posao za čak 61% u odnosu na 2020.godinu.

Samo u godini za nama svi oni koji su u potrazi za prvim ili novim zaposlenjem su imali priliku da konkurišu na 67.284 oglasa za poslove koji su raspisali poslodavaci. Takođe beleži se i rast od 6% u broju kandidata koji su konkurisali na oglase iz ponude našeg sajta, preko kojeg je u 2021.godini posao tražilo 241.636 ljudi.

Prodavci i dalje najtraženiji

Poslodavci su u prethodnoj godini najviše raspisivali slobodne pozicije u oblastima Trgovina/Prodaja, IT, mašinstvo, administracija i trasnport, ali kada govorimo o konkretnim pozicijama kojih je u 2021. godini bilo najviše to su Prodavac, Vozač, Magacioner, Komercijalista i Telefonski operater.

Želje kandidata se ne razlikuju u mnogome od same ponude, tako su najviše posao tražili u oblastima Trgovina/Prodaja, Administracija, Transport, Logistika, Pozivni centri, ali i IT. Najviše zainteresovanih je upravo bilo na pozicijama poput Prodavac, Administrativni radnik, Vozač, Magacioner i Poslovni sektretar.

Deficit kadrova sveprisutniji

Iz godine u godinu sve se više govori o sve većem deficitu kadrova na tržištu rada u našoj zemlji. Pored nezaobilaznog sektora IT-ja, manjak radnika na tržištu osećaju i svi oni koji su u potrazi za kandidatima sa srednjom stručnom spremom i to naročito zanatskim zanimanjima. Ugostitelja je sve manje, pa se tako najviše tragalo za profilima poput kuvara, konobara, ali i pomoćnih radnika u kuhinji, dok sa druge strane nedostaju frizeri, automehaničari, stolari i higijeničari/ke.

Pored ovih pozicija, iako je ponuda i potražnja za magacionerima i vozačima zaista bila na visokom nivou, broj konkurisanja je i dalje bio nedovoljan u protekloj godini te i ove dve pozicije spadaju pod deficitarne, što znači da broj prijava nije dovoljan da bi zadovoljio postojeću tražnju za tim kadrovima.

Borba za svakog kandidata

Iako je ponuda i potražnja u porastu, već godinama unazad se uočava pad u broju prosečnog konkurisanja na oglase. U 2021.godini prosečno se konkurisalo 57 puta, što je značajan pad u odnosu na sve prethodne godine. Takođe, značajan pad uočava se od početka do kraja 2021.godine gde se u januaru prosečno konkurisalo 100 puta, a do decembra se duplo smanjio i iznosio svega 49. Statistike nam jasno govore da je kandidata na tržištu sve manje i da poslodavci moraju sve više i jače da se bore za iste kako boljim uslovima rada tako i jačanjem svog brenda u smislu poželjenosti i atraktivnosti na tržištu rada.

Takođe pročitajte

Mogućnosti i prednosti telemedicine iz ugla radiologa

Iako se telemedicina u svetu razvijala paralelno sa tehnologijom, možemo reći da je svoj puni …

Jedan komentar

  1. Fale kamenoresci i radnici na vadjenju kamena u kamenolomima. Težak je posao, ali je odlično olaćen za naše uslove naravno. Ne razumem mlade koji nemaju školu a beže od ovakvih poslova, čekaju da padne nešto sa neba. Neće pasti ništa ili učiš škole pa budeš programer, ili se hvataš lopate. A dobar majstor sa kamenom može da zaradi i više od programera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.