Superstar Orkestar – Balkan je Eldorado za vruću, brilijantnu duvačku muziku

„Balkansku muziku smo prvi put čuli na pločama i iz filmova Emira Kusturice. Imali smo do sada više od 1000 svirki a veliki proboj smo napravili kada se u švedskim bioskopima prikazivao „Crni mačor-beli mačor“. Srbija i Makedonija imaju jaku tradiciju duvačke muzike. To je Eldorado za sve koji vole vruću, žestoku i briljantnu balkansku duvačku muziku. To je naša inspiracija.“

Ovim rečima članovi Superstar Orkestra, duvačkog orkestra iz Stokholma koji svira romsku muziku sa Balkana opisuje svoje početke i inspiraciju vezanu za svoj rad. Članovi benda uživaju i sviraju razne vrste muzike, džez, klasičnu, tradicionalnu švedsku muziku, pop…

„U Švedskoj nastupamo na raznim mestima kao što su koncerti u klubovima i koncertnim kućama, škole, sajmovi, veliki javni događaji, festivali bilo gde. U inostranstvu smo svirali na festivalima i muzičkim klubovima, poslednji put u Surdulici, Srbija 2022. Takođe smo ponosni što smo tri puta svirali na glavnoj bini festivala u Guči. Četiri puta smo putovali u Srbiju, do sada, i dva puta u Makedoniju, da čujemo sjajne trubače. Primili su nas sa mnogo gostoprimstva od bendova i majstora trube i to je bilo veoma inspirativno za nas kao bend i kao muzičare. Veoma smo zahvalni na njihovoj velikodušnosti, kažu oni članovi benda koga čine Jens Edenhed – klarinet, Lars Ydgren – altsax, Magnus Hedenborg – truba, David Bryntesson – truba, Håkan Säfvestad – tenortruba, Mikko Iskanius – tenortruba, Göran Christensen – bastuba i Erik Nilsson – bubnjevi.

U toku su pregovori i o njihovom nastupu na ovogodišnjem Nišvilu u okvriu programa posvećenom Šabanu Bajramoviću.

Godine 1997. bend je počeo sa smešnim imenom i dvojicom muzičara koji su želeli da sviraju neku vrstu duvačke muzike. Tokom godina koje su usledile, bend je rastao i uspeo da se afirmiše na švedskoj svetskoj muzičkoj sceni, svirajući na Falun festivalu narodne muzike, Hultsfred festivalu i Storsjoiran-u. Od samog početka bend je imao svoj zvuk, sa svojom radošću i iskrenim interesovanjem za muziku Balkana. Uvek su davali sve što su imali, bez obzira na to gde je bila koncertna dvorana ili ćošak.

„Bend je nastavio da se razvija tokom godina, mnogo zahvaljujući  putovanjima po Makedoniji i Srbiji i turnejama sa muzičarima sa Balkana poput Ferusa Mustafova. Superstar Orkestar se čuo na mnogim mestima, od malih žurki do nacionalne televizije, koncerata, radionica, koncerata za decu, festivala, radija, reklama, zvučnih zapisa, studijskih snimaka… Ljubav prema romskoj partijskoj muzici Balkana nastavila je da raste tokom godina. Zbog toga se Superstar Orkestar ponekad naziva najgorim balkanskim frikovima trubača u Švedskoj. Superstar Orkestar je muzička snaga vetra. Pošto bend može da svira jako, možemo da sviramo akustično u većini okruženja i mnoga publika je iznenađena što možemo da sviramo tako snažno bez struje. Još jedna stvar koja ide u prilog orkestru, s obzirom na ekološke aspekte, jeste to što bend može sam da nosi svoju opremu i na taj način može da stigne na svirke vozom i peške, ističu naši sagovornici koji su pored ekološkog aspekta veoma posvećeni i radu sa mladima.

„Koncerti i radionice za decu i mlade postali su specijalnost za Superstar Orkestar jer su skoro svi članovi školovani nastavnici muzike. Formirali smo prigodne koncertne programe za svaki uzrast, od bajki i igrica za najmlađe do koncerata sa slikama i više informacija za starije učenike. Publika se uvek zanese bliskim kontaktom sa muzikom. Napravili smo radionice sa različitim vrstama učesnika, od studenata Kraljevskog muzičkog koledža u Stokholmu do školskih orkestara i učenika koji nikada ranije nisu držali instrument. Sa Balkanskom radionicom na RUM-festivalenu 2008, držimo nezvanični rekord, 500 učesnika!

Takođe pročitajte

Dan španske arhitekture u Nišu

Eu info point u Nišu, poziva vas na Dane španske arhitekture u Nišu koje 17. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.