foto Silvija Kocić

Stihovi za Ogija

Postoje neprolazne teme i neprolazni načini da se lepim rečima piše o svetu. Postoje neprolazne boli koje lečimo uspomenama i sećanjima, lečimo ih lepim rečima.

U vlasotinačkom Zavičajnom muzeju priređeno pesničko veče posvećeno Ognjenu Кociću, dečaku koji je umeo da voli, da se raduje, druži, igra, dečaku koji je voleo životinje, koji se radovao cveću i šumi, rekama, brdima i planinama, suncu i mesecu na nebu.

Na incijativu profesorke srpskog jezika i književnosti Jelene Đokić, Кulturni centar Vasotince je raspisao literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Stih za Ogija“.

U želji da sačuvaju od zaborava sve uspomene i sećanja na svoga druga đaci su pisali na temu „Ljubomorno čuvam svoj biser“.
Mnoštvo literarnih radova ocenjivao je savremeni srpski pesnik za decu Tode Nikoletić. On je ovim povodom napisao pesmu „Ljubav će nas ponovo roditi“, koju je sinoć podelio sa onima koji su došli u srcima zauvek noseći uspomene na predivnog dečaka.

Osnovci iz škola „8. oktobar“ i „Siniša Janić“ kazivali su stihove Miroslava Antića, Todeta Nikoletića, Desanke Maksimović, Pabla Nerude i Mirjane Bobić Mojsilović. Nagrađeni učenici čitali su svoje radove. Prostorijom su se razlegli zvuci violine. Sa filmskog platna smešio se Ogi i pokazao da jeste i biće uvek sa nama.

Veče je svojim stihovima upotpunila i mlada pesnikinja iz Кruševca Ana Babić.

“Naša želja je da ovo veče i literarni konkurs posvećen Ogiju postanu tradicionalni. Mi smo pokrenuli ovu manifestaciju ne samo kao podsećanje na Ogija već i zbog činjenice da on živi u svima nama. Smisao svega ovoga je trajanje a ne samo podsećanje”

– rekla je profesorka Jelena Đokić.

Po oceni pesnika Todeta Nikoletića prvu nagradu među osnovcima od petog do šestog razreda dobila je Jovana Janković, drugu Anja Dimitrijević a treću Кatarina Anđelković.

Najbolji rad među srednjoškolcima napisala je Anja Dušanović, drugo mesto pripalo je Savi Sinadinoviću a treće Mili Spasić.

Takođe pročitajte

Tampon zona uživo u Nišu: Novi talas patrijarhata i mizoginije na internetu i šta sa njim

Uprkos snažnom talasu ženskih glasova i sve brojnijim inicijativama za umrežavanje žena koje nam omogućava …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.