Many cups of coffee on white background. Top view space for text

Šta sve piju kafedžije?

Ima li zamene domaćoj kafi; pada li joj popularnost i mogu li je zameniti espreso, kapsule i različiti instanti kojih je sve više na domaćem tržištu.

Ah, ta kafa… Bilo da volimo jaku domaću ili pak slabiju, sa šećerom ili šlagom; da smo ljubitelji espresa ili instanta, da je doživljavamo kao „čarobni napitak koji nas razbuđuje“ ili pak kao poslasticu između ručka i večere, kafa predstavlja sastavni deo svakodnevnice svakog od nas.

Istraživanja govore da ljudi svakodnevno popiju barem dve šoljice kafe. I to, uglavnom, različite. Prosečan potrošač konzumira barem dve vrste kafe tokom dana, a mnogi tokom nedelju dana uživaju u kafama  različitih  kategorija.

Ukoliko ste od onih koji dan ne mogu da zamisle bez razbuđivanja uz domaću, sveže mlevenu, koju ćete natenane popiti dok se pripremate za posao ili pak, na brzinu „smućkati“ i ispiti u dva gutljaja, verovatno će dan pred vama doneti „još neki gutljaj“ nešto drugačijeg kafenog napitka. Tokom posla, možda će vas koleginica ponuditi „espresom na poseban način“ ili ćete sa drugaricom popodne provesti uz makijato, kapućino, moku… Pauzu za ručak verovatno ćete upotpuniti i omiljenom kafom, a ako ste od onih koji bez kofeina ne funkcionišu, u ma koliko užurbanom danu, naći ćete vremena i za tu „jednu kratku“…onako, „s nogu“.

Statistika kaže da se čak 40% kafa popije van kuće. Ovaj podatak ne iznenađuje previše, s obzirom da se danas u kafićima služe najrazličitije vrste kafe, pa će svako biti u prilici da nađe nešto po svom ukusu. Gostima se nudi i kafa za poneti, pa se u omiljenom napitku može uživati i tokom šetnje parkom, ili na putu do posla.

„Svrati na kafu“ je univerzalan poziv na druženje i ćaskanje. I dok je pre desetak godina, ovaj poziv i pitanje „hoćeš kafu?“ podrazumevao isključivo džezvu na šporetu i sveže mlevenu, domaću kafu, danas se situacija značajno promenila. Često ćete čuti „Jesi li za nes, espreso, domaću…?“ i kada ste u gostima kod nekoga. Ponuda “omiljenog kafića kod kuće” sve je bogatija. Kapsule različitih ukusa, 2u1, 3u1 kesice, različite instant kafe – sa penom ili bez nje, sa šlagom, čokoladom, cimetom… kombinacija je bezbroj i isto toliko opcija za „savršeni kafeni napitak“ pred svima nama.

Pred naletom različitih ukusa i u skladu sa ubrzanim tempom života, smanjuje se udeo domaće mlevene kafe u ukupnoj potrošnji u našoj zemlji, baš kao i u čitavom regionu, dok je kategorija instanta, espresa i kapsula u stalnom porastu.

Savremeni način života, sve modernija tehnika koja ulazi u domove svakog od nas i „priprema napitke kao najbolji barista“, uz sve veću zastupljenost međunarodnih korporacija i instanta, espresa i kapsula na domaćem tržištu, doprinosi sve većem broju konzumenata upravo ove kategorije, smanjujući udeo domaće, sveže mlevene kafe. Imajući u vidu navedene trendove, sva je verovatnoća da će u dnu šoljice sve ređe ostajati talog da se „pročita“ i koja sudbina.

Šta god da je vaš izbor, jedno je osigurano – uživanje u jedinstvenom ukusu vašeg omiljenog napitka!

 

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.