Srđan Pešić (1963-2023) – „Boleće nas praznina tvoje nezamenljivosti“

Posle duge bolesti u Nišu je danas preminuo prof.dr Srđan Pešić, redovni profesor na Katedri za farmakologiju Medicinskog fakulteta za kojim iskreno tuguju njegovi prijatelji, kolege i studenti među kojima je i ugledni hrvatski naučnik Stribor Marković.
„O Captain! My Captain! our fearful trip is done,
The ship has weather’d every rack, the prize we sought is won.

„Nitko od nas nije do kraja zamjenjiv, svi smo unikati. Plašim da će praznina tvoje nezamjenjivosti boljeti daleko više. Spojio nas usud i kao da sam našao brata. Srbija je zemlja čiji humor treba staviti u nematerijalnu baštinu Zemlje, a ti si bio njegova esencija. Usred ozbiljnog predavanja ugurao bi finu nit humora da razbudi sve. Voljeli smo isto, farmakologiju, a ona je bila tvoja ljubavnica i muza. Nisi se dao smesti: nakon tri čaše vina i puno humora izbacio bi podatke svoje struke, tečno, taksativno, duboko, pa bi se vratio natrag na šalu. U našim malim ćaskanjima dotaknuli bi ponekad bolne oblake prošlosti da vidim široku leskovačku dušu. Nije bilo lako, živjeti Srbiju od devedesetih na ovamo značilo je gledati mlade koji žive od prodaje kazeta gastarbajterima na granici i šverca benzina iz Bugarske. Nekako si uspio sve to staviti na svoje mjesto, ne bez plaćanja cijene. Ostao si skroman, bez dociranja svoje akademske titule; nije da se brojni tvoji kolege ne bi imali čemu naučiti. Borio si se dugo, znanje je ti svakako u tome pomoglo. Hvala ti na svakom trenutku, razgovoru, tuzi i smijehu. Nedostajat ćeš. Bio si slika najboljeg što je Srbija mogla dati, u nadi sam da će drugi biti inspirirani da takvu sliku održe živom.
Srđan Pešić, profesor farmakologije u Nišu, nije više s nama. Ostat će nada i znanje koje je širio, marljivo da posije sjemenke u suhi pijesak pa da čekaju kišu Suve planine.

Takođe pročitajte

Humanitarni duh: Projekcija filma ‘Koce zauvek’ i sećanje na nemerljivu snagu porodice Kocić

U okviru ovogodišnjeg progrаmа Leto u Vlаsotincu sinoć je u sаli Kulturnog centrа priređenа projekcijа …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.