subota , 25 marta 2023

Srbija dodata na zelenu listu EU za neobavezna putovanja

Savet EU uvrstio je Srbiju na listu zemalja čiji građani treba da imaju mogućnost putovanja u EU za neobavezna putovanja. Prema ažuriranoj preporuci Saveta, države članice sada mogu da odluče da ukinu ograničenja putovanja građanima Srbije.

Uslov je da je osoba u potpunosti imunizovana (tj. da je primila drugu dozu vakcine najmanje dve nedelje pre putovanja) jednom od vakcina koju je odobrila Evropska medicinska agencija – Biontech/Pfizer, Astra Zeneka, Moderna ili Johnson & Johnson. Države članice bi ovo pravilo mogle proširiti i na vakcine koje su završile postupak popisa SZO za hitnu upotrebu.

Kao dokaz o vakcinaciji, države članice imaju mogućnost da prihvate srpski digitalni zeleni sertifikat, jer sadrži minimalni neophodni skup podataka, uključujući identifikaciju osobe, vrstu vakcine i datum primene vakcine, na osnovu nacionalnog zakonodavstva. Međutim, vlasti Srbije i Evropska komisija još uvek su u stalnom dijalogu u vezi sa formalnim priznavanjem srpskog digitalnog sertifikata.

Trenutna preporuka Saveta predviđa da države članice mogu da prihvate potvrde o vakcinaciji iz zemalja koje nisu članice EU i sadrže najmanji minimalni skup podataka, kao što su identifikacija osobe, vrsta vakcine i datum primene vakcine, na osnovu nacionalno pravo, uzimajući u obzir mogućnost provere autentičnosti, validnosti i integriteta sertifikata i da li sadrži sve relevantne podatke.

Trebalo bi naglasiti da postepeno ukidanje ili ponovno uvođenje ograničenja za nebitna putovanja iz treće zemlje na spoljnim granicama Unije ostaje odgovornost država članica i da preporuke Saveta nisu obavezujuće.

Kompletna lista uslova za ulazak u svaku državu članicu EU redovno se ažurira na veb stranici resc.eu.

Takođe pročitajte

Grad Niš pomaže Nišvil sa 35 miliona dinara

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski potpisala je sa direktorom Nišvil džez festivala Ivanom Blagojevićem Ugovor o …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.