Dani gljiva

Završeni „Dani gljiva 2021“ – Preko 100 gljivara u selu Komarica

Izložbom više od 80 gljiva, prikupljenih na samo jednoj lokaciji zbog kiše koja je padala u subotu, završena je trodnevna manifestacija „Dani gljiva 2021“, koju je po četvrti put organizovalo Gljivarsko društvo „Rujnica“, uz podršku Mikološko-gljivarskog saveza Srbije, Opštine Vlasotince i Turističke organizacije.

U gljivarenju na području sela Кomarica učestvovalo više od 100 gljivara iz Sremske Mitrovice, Šida, Novog Sada, Požarevca, Petrovca na Mlavi, Кostolca, Niša, Raške i Vlasotinca.

Istovremeno sa determinacijom gljiva vrši se i popis gljiva u Srbiji tokom gljivarskog karavana, koji je počeo pre sedam nedelja i koji se svake nedelje organizuje u drugom gradu – rekao je predsednika Mikološko-gljivarskog saveza Srbije Zoran Jelenković.

Gljivari su u Кomarici dobili i kuću na korišćenje, koju su nazvali gljivarski dom, prvi ovakve vrste u Srbiji.

Uspeli smo da je sredimo za jučerašnje otvaranje, ali nas dosta posla čeka jer planiramo da stvorimo uslove za smeštaj petnaest ležajeva i opremimo prateće prostorije koje su nam potrebne za ovakve manifestacije – rekla je predsednik GD Rujnica i potpredsednik Mikološko-gljivarskog saveza Srbije Sunčica Jović,

I ovogodišnju manifestaciju karakterisalo je prisustvo velikog broja dece, što govori o njihovom interesovanju za gljivarenje.

Lokalna samouprava podržava rad GD Rujnica zato što ovo udruženje edukuje decu, omladinu i odrasle, ne samo u oblasti gljivarstva već i zaštite životne sredine. Posebno je važno i to što je Mikološko-gljivarski savez Srbije krenuo u rešavanje specifičnog problema kako bi se eksploatacija i plasman tartufa u Srbiji iz, uglavnom sive zone, premestili u legalne tokove, za šta će se podrška potražiti od resornog ministarstva – istakla je većnik zadužen za zaštitu životne sredine u opštini Vlasotince Žaklina Stefanović.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.