“Sport je jednak za sve”

Sport za sve, zajedništvo, povezanost, jednakost. Važne poruke poslate su sa događaja u centru Niša, gde je odigran revijalni duel u basketu 3×3 članova Kluba košarke u kolicima Nais.

Zainteresovani građani mogli su ovom prilikom da vide kako izgleda sport u kolicima, da se sami oprobaju na terenu, bacaju na koš, učestvuju u igri “Put oko Evrope” i osvoje nagrade.

„Sport je apsolutno jednak za sve i svi koji su u mogućnosti treba da učestvuju, bez obzira na to da li imaju invaliditet ili ne. Danas šaljemo poruku ljudima da nam daju podršku u svakom smislu te reči jer je inkluzija nešto na šta mora da se obrati pažnja“ kaže Bratislav Kostić, kapiten KKK Nais.

This slideshow requires JavaScript.

 

Ovo je prvi put da u centru Niša košarkaši u kolicima dobiju prostor da se predstave i pokažu građanima svoje umeće, zadovoljno ističe predsednik KKK Nais prof. dr Marko Aleksandrović.

„Izuzetno mi je drago što su i osobe bez invaliditeta, kao i studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja (FSFV) učestvovali, seli u kolica bez ikakvih predrasuda i pokazali da smo svi jednaki. Poručujem svim osobama sa invaliditetom da se bave bilo kojom fizičkom aktivnošću. Mogu da dođu i u naš klub, da treniraju sa nama, da se družimo i putujemo“ dodaje Aleksandrović.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu aktivno i posvećeno se bavi podrškom osobama sa invaliditetom.

„Mi smo jedan od retkih fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u regionu koji ima veliki broj predmeta koji izučavaju fizičku aktivnost osoba sa invaliditetom, a jedini koji je i u praksi zastupljen u sportskim klubovima za osobe sa invaliditetom“ ističe prof. dr Nenad Stojiljković, prodekan na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

Podsetimo, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu je ove godine u okviru programa prekogranične saradnje Bugarske i Srbije IPA CBC, koju sufinasira Evropska unija, organizovao program obuke osoba sa invaliditetom za plivanje, fitnes, funkcionalni i kardio trening. Priču o tome pročitajte na sajtu.

Cilj organizovanja događaja na centralnom gradskom trgu u Nišu je da se pošalje poruka značaja sporta za sve ljude i značaj uključenosti osoba sa invaliditetom kako bismo kreirali društvo po meri svih.

„Bez obzira na broj postignutih koševa, danas smo svi tu sa istim ciljem, da se izborimo sa granicama i barijerama, bilo da su one fizičke ili da je reč o nekim predrasudama“ poručuje Danijela Vučić, menadžerka EU info kutka u Nišu.

Događaj su organizovali EU info kutak Niš i Кlub košarke u kolicima „Nais“ u saradnji sa Gradom Nišom i Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Istovremeno, ovo je bila i i završnica kampanje „Parainspirisani“ koju je Delegacija EU u Srbiji sprovela u prethodnom periodu pružajući značajnu podršku Paraolimpijskom timu Srbije i nastupu naših paraolimpijaca u Tokiju.

Više fotografija sa događaja pogledajte na fb stranici EU info kutka Niš.

Takođe pročitajte

Kako napisati brief za dizajn ambalaže

Brief za dizajn ambalaže predstavlja ključni dokument koji objedinjuje sve potrebne informacije, smernice i očekivanja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.