sreda , 10 avgusta 2022

“Sport je jednak za sve”

Sport za sve, zajedništvo, povezanost, jednakost. Važne poruke poslate su sa događaja u centru Niša, gde je odigran revijalni duel u basketu 3×3 članova Kluba košarke u kolicima Nais.

Zainteresovani građani mogli su ovom prilikom da vide kako izgleda sport u kolicima, da se sami oprobaju na terenu, bacaju na koš, učestvuju u igri “Put oko Evrope” i osvoje nagrade.

„Sport je apsolutno jednak za sve i svi koji su u mogućnosti treba da učestvuju, bez obzira na to da li imaju invaliditet ili ne. Danas šaljemo poruku ljudima da nam daju podršku u svakom smislu te reči jer je inkluzija nešto na šta mora da se obrati pažnja“ kaže Bratislav Kostić, kapiten KKK Nais.

This slideshow requires JavaScript.

 

Ovo je prvi put da u centru Niša košarkaši u kolicima dobiju prostor da se predstave i pokažu građanima svoje umeće, zadovoljno ističe predsednik KKK Nais prof. dr Marko Aleksandrović.

„Izuzetno mi je drago što su i osobe bez invaliditeta, kao i studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja (FSFV) učestvovali, seli u kolica bez ikakvih predrasuda i pokazali da smo svi jednaki. Poručujem svim osobama sa invaliditetom da se bave bilo kojom fizičkom aktivnošću. Mogu da dođu i u naš klub, da treniraju sa nama, da se družimo i putujemo“ dodaje Aleksandrović.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu aktivno i posvećeno se bavi podrškom osobama sa invaliditetom.

„Mi smo jedan od retkih fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u regionu koji ima veliki broj predmeta koji izučavaju fizičku aktivnost osoba sa invaliditetom, a jedini koji je i u praksi zastupljen u sportskim klubovima za osobe sa invaliditetom“ ističe prof. dr Nenad Stojiljković, prodekan na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

Podsetimo, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu je ove godine u okviru programa prekogranične saradnje Bugarske i Srbije IPA CBC, koju sufinasira Evropska unija, organizovao program obuke osoba sa invaliditetom za plivanje, fitnes, funkcionalni i kardio trening. Priču o tome pročitajte na sajtu.

Cilj organizovanja događaja na centralnom gradskom trgu u Nišu je da se pošalje poruka značaja sporta za sve ljude i značaj uključenosti osoba sa invaliditetom kako bismo kreirali društvo po meri svih.

„Bez obzira na broj postignutih koševa, danas smo svi tu sa istim ciljem, da se izborimo sa granicama i barijerama, bilo da su one fizičke ili da je reč o nekim predrasudama“ poručuje Danijela Vučić, menadžerka EU info kutka u Nišu.

Događaj su organizovali EU info kutak Niš i Кlub košarke u kolicima „Nais“ u saradnji sa Gradom Nišom i Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Istovremeno, ovo je bila i i završnica kampanje „Parainspirisani“ koju je Delegacija EU u Srbiji sprovela u prethodnom periodu pružajući značajnu podršku Paraolimpijskom timu Srbije i nastupu naših paraolimpijaca u Tokiju.

Više fotografija sa događaja pogledajte na fb stranici EU info kutka Niš.

Takođe pročitajte

Niš ponovo postaje važan centar grnčarije

Niš je u 2022. godini postao grad u kojem je grnčarija opet popularna. Deli prostor je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.