Foto: Maja Vodeničarski

Spomen-soba Aleksandra Medvedeva: Oda velikom arhitekti Niša

Spomen-soba ruskog arhitekte, emigranta Aleksandra Ivanoviča Medvedeva, koji je u Nišu ostavio trag kao projektant brojnih zgrada, od kojih se posebno izdvaja nekadašnji Šegrtski dom, danas Skupština Grada, kao i zgrade Berze rada na Keju Kola srpskih sestara, otvorena je u prostorijama Društva arhitekata Niša.

Ovaj gest predstavlja način na koji se Društvo arhitekata i Grad Niš odužuju velikom arhitekti koji je u periodu od 1935. do 1939. godine projektovao više od stotinu različitih privatnih i javnih objekata.

Lični predmeti, radni sto, pribor za crtanje, računar, pisaća mašina Aleksandra Medvedeva, čine deo postavke u ovoj spomen-sobi koja svedoči o jednom vremenu. Autori postavke, koja je nastala s ciljem očuvanja kulture sećanja i pružanja prilike mladim generacijama da se bliže upoznaju sa čovekom koji je ostavio trag pre svega u arhitekturi Niša, su sin čuvenog arhitekte Mihail Medvedev i arhitekta Zoran Čemerikić.

„Očekujem da se sve ovo uspešno završi, da odem kući i kažem da sam odužio dug. Evo i na panou pišem da sam u Petrogradu, kad sam držao predavanje, rekao da sam miran jer sam odužio svoj dug. Ideja da se zabeleži nešto što je moj otac radio potiče iz 1994. godine, kada sam napravio prvu izložbu o njegovoj arhitekturi, na desetogodišnjici njegove smrti. Onda sam u knjizi napravio referat o njegovom radu i na kraju ovo – kaže Mihail, sin Medvedeva.

Jedno od najznačajnijih dela Aleksandra Medvedeva, ili kako ga nazivaju arhitekte, „bisera rane moderne“, je nekadašnji Šegrtski dom, danas Skupština Grada. Ipak, mnogi nisu upućeni u to, jer iako je inicijativa pokrenuta početkom prošle godine, spomen-obeležje još nije postavljeno.

„Vrlo interesantno, najznačajnija zgrada koju je moj otac projektovao je Šegrtski dom, to je sada Skupština Grada. Zavod za zaštitu spomenika kulture je napravio ploču na kojoj piše da je tu zgradu projektovao arhitekta Medvedev. Ja za tu ploču nisam znao i napravio sam je takođe da bi se postavila, međutim, već pet, šest godina Skupština Grada nikako da postavi te dve ploče – kaže Mihail Medvedev.

Iako je bio važan ne samo za Niš već i za celu Srbiju, jer je bio modernista, Medvedeva malo ko van Niša poznaje.

Ruske arhitekte su uglavnom bile klasično obrazovane i tako su projektovale, a Aleksandar Medvedev je modernista i celokupno njegovo delo u Nišu je upravo iz tog perioda – kaže Čemerikić, sekretar Društva arhitekata.

Aleksandar Ivanovič Medvedev rođen je 12. marta 1900. godine u Melitopolju, u tadašnjoj carskoj Rusiji. Studije arhitekture upisao je na Tehničkom fakultetu u Harkovu, ali ih je zbog revolucionarnih sukoba prekinuo. Nastavlja ih na Arhitektonskom odseku Tehničkog fakulteta u Beogradu, koje završava 1929. godine, a zatim odlazi u Banja Luku, gde je bio nadzornik za izradu više značajnih objekata. Šest godina kasnije, 1935. sa porodicom se seli u Niš i otvara privatni projektni biro. U Nišu već radi nekoliko ruskih arhitekata: Julijan Djupon, Vsevolod Tatarinov, Anatolij Leonidovič Rusijan, Pavel Vasiljevič Krat, Mihail Aleksandrovič Aristov, Pavle Liler…

Arhitekta Julijan Djupon, koji je studije završio do revolucije u Sankt Peterburgu, je upoznavši se sa Aleksandrom Medvedevim izrazio zadovoljstvo što predaje štafetu arhitekture Niša u ruke mladog arhitekte. Biro Aleksandra Medvedeva zapošljava desetak stalnih i povremenih saradnika. Prema sačuvanoj evidenciji u periodu od 1935—1939. godine arh. A. Medvedev isprojektovao je više od stotinu vrlo različitih privatnih i javnih objekata, od kojih je većina izgrađena pre rata.

Takođe pročitajte

Održana promocija knjige ‘Kofer misli’ Dragane Martinović

U Beogradu je, u velelepnom prostoru Belog dvora, održana promocija prve knjige putopisa ‘Kofer misli’ …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.