sreda , 8 jula 2020

Simptomi, dijagnostika i lečenje hronične opstruktivne bolesti pluća

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je jedna od najučestalijih bolesti koja se obično kasno dijagnostikuje i najčešće kod starije generacije.

Bolest ima genetsku podlogu koja se aktivira višegodišnjim pušenjem, izlaganjem duvanskom dimu, velikom aerozagađenju ili otrovnim gasovima.
Sporo napreduje, tako da se obično kaže da prve simptome daje nakon petnaest do dvadeset godina pušenja jednog pakla cigareta dnevno. Kod osoba koje u proseku puše više od jednog pakla bolest nastaje ranije. Da bi se HOBP utvrdio neophodan je pregled pulmologa.
Hronična opstruktivna bolest pluća je jedna od najozbiljnijih bolesti jer je prema statistici četvrti uzročnik smrti u svetu. Većina pacijenata bolest otkrije tek kada dođe do komplikacija.
Nedavno je ustanovljeno da uzročnik HOBP- a u manjem broju slučajeva može da bude urođeni nedostatak alfa-1-antitripsina . U tom slučaju bolest se pojavljuje već u trećoj deceniji života.
Simptomi HOBP
Nažalost, bolest u ranom stadijumu ne daje nikakve simptome i ostaje neprepoznata. Pacijenti oboleli od hronične opstruktivne bolesti pluća se najpre žale na gubitak vazduha pri fizičkim aktivnostima poput penjanja uz stepenice, a nekad čak i pri svakodnevnim aktivnostima poput hoda ili oblačenja.

Najupečatljiviji simptomi HOBP-a sa kojima se pacijenti javljaju na pulmološki pregled su:

• Hronični kašalj
• Iskašljavanje
• Teško disanje i gubljenje daha
• Osećaj nedostatka vazduha
• Lako umaranje
• Kaheksija (pothranjenost)
• Gubitak mišićne mase
• Sklonost respiratornim infekcijama
• Poremećaj disanja u snu
• Zviždanje u grudima

Dijagnostika
Kad se osoba žali na neki od pomenutih simptoma ili više njih, neophodno je da obavi pregled pulmologa. Pregled pulmologa uključuje obavezno spirometriju i RTG snimanje pluća koji mogu da pokažu stepen oštećenja funkcije pluća.
Za detaljniju procenu koriste se pulsna oksimetrija, bronhoskopija, bakteriološki pregled ispljuvka i CT grudnog koša. Tu su i laboratorijske analize krvi koje pružaju bolji uvid u opšte stanje pacijenta.
Obično se preporučuje osobama sa HOBP da obave i pregled kardiologa jer opstrukcija pluća uglavnom vuče za sobom i nastanak kardiovaskularnih bolesti. Bolest neretko prati osteoporoza i karcinom pluća.

Faze bolesti
Budući da se radi o progresivnoj bolesti ne može se govoriti o izlečenju već o usporavanju njenog toka. Na početku bolest pokazuje kroz blaže simptome, da bi vremenom došlo do ozbiljnijeg oštećenja pluća i respiratorne insuficijencije.
Razmena ugljen-dioksida i kiseonika postaje sve više otežana, što se odražava i na funkcionisanje drugih organa. Dešavaju se promene u građi ćelija, u alveolama koje postaju veće i prostoru između njih.
HOBP odlikuje smena faze stabilnosti i faze pogoršanja koje se nazivaju egzecerbacije, koje ima svaki oboleli. Česta pogoršanja govore o potrebi izmene terapije ili o lošijoj prognozi.

Lečenje
Prestanak pušenja je od vrhunskog značaja za usporavanje toka bolesti i popravljanje kvaliteta života. Po dijagnosticiranju HOBP-a primenjuje se respiratorna rehabilitacija čiji je deo i edukacija o pravilnom disanju i iskašljavanju, vežbama disanja, ishrani i upotrebi lekova.
U lečenju HOBP-a se, u zavisnosti od stadijuma bolesti, koriste lekovi iz grupa antibiotika, bronhodilatatora, kortikosteroida i preparati za iskašljavanje. Većina pacijenata koristi kortikosteroide u obliku doznih aerosoli (pumpice) koje imaju izuzetno dobar efekat sa najmanje nuspojava.
U pojedinim slučajevima kod uznapredovalog stadijuma bolesti neophodno je koristiti oksigenoterapiju (terapiju kiseonikom). Tada pacijenti dobijaju kiseonik preko posebnog aparata, što može da traje i do 16 sati dnevno. Pacijenti treba da nauče i da redovno primenjuju vežbe disanja koje im omogućavaju bolju oksigenaciju.
Preporučuje se vakcinacija protiv sezonskog gripa jer su osobe sa HOBP vrlo osetljive na ovaj vid respiratornih infekcija. U retkim slučajevima se preporučuje hirurško smanjenje volumena pluća ili transplantacija pluća.

Pregled pulmologa u Poliklinici dr. Rončević je prvi korak ka otkrivanju i lečenju hronične opstruktivne bolesti pluća. Ako postoji i najmanja sumnja da imate ovu bolest prema simptomima koje smo gore naveli, javite se pulmologu bez čekanja. Lečenje je uvek efikasnije i kvalitet života je značajno bolji ukoliko se bolest otkrije na vreme.

Takođe pročitajte

Kompanija “Tigar Tyres” donirala aparat Klinici za kardiohirurgiju KC Niš

Danas su Kliniku za kardiohirurgiju KC Niš posetili predstavnici kompanije “Tigar Tyres” iz Pirota kako …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.