Šekspirov „Magbet“ u izvođenju beogradskog Narodnog pozorišta otvorio festival u Nišu

U Narodnom pozorištu u Nišu sinoć je počeo četvrti Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora ,,Teatar na raskršću“.

Ako je suditi po prvoj predstavi onda publika do 10.septembra može da očekuje vrhunska glumačka izvođenja. Nebojša Dugalić kao Magbet i Nataša Ninković kao Ledi Magbet, ali i čitav glumački ansambl zasluženo su se poklonili publici tokom višeminutnog aplauza.

Festival je otvorio državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović. Publiku i učesnike festivala pozdravio je i Spasoje Ž. Milovanović, direktor festivala i upravnik Narodnog pozorišta Niš.

„Veliko je zadovoljstvo da po četvrti put Grad Niš i Narodno pozorište imaju priliku da ugoste čitav niz velikih pozorišnih stvaralaca, velikih pozorišnih imena i da niška publika i čitav ovaj region imaju priliku da se upoznaju sa tim velikim pozorišnim predstavama“, rekao je Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog pozorišta Niš.

„Teatar na raskršću“ okuplja pozorišta sa balkanskog prostora što ga čini drugačijim i jedinstvenim. Ove godine pored pozorišta iz Srbije na Festivalu učestvuju i pozorišta iz Hrvatske, BiH-Republike Srpske, Crne Gore i Slovenije.

Dodao je da „Teatar na raskršću“ od ove godine ima status manifestacije u oblasti kulture od značaja za Grad Niš što znači da je zaživeo jer je dobio institucionalnu sigurnost.

Šekspirovim „Magbetom“ u režiji Jagoša Markovića počeo je festival a ljubitelje pozorišta očekuju i predstave „Škrtac“, „Noćna frajla“, „Pokojnik“, „Lepa Vida“, „Gospođica“ i na kraju Dekameron, koji će biti odigran u čast nagrađenih.

Poslednjeg dana Festivala svečano će biti dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalna nagrada Festivala. Osim ovih, dodeljuju se i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara

Takođe pročitajte

Peti foto konkurs OBJEKTIVno Vranje – „Verski objekti(v)“

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, već petu godinu za redom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.