Foto: Internet Magazin Sana Life

Festival reciklažne i cirkularne umetnosti „CircleArt“ – Umetnost i ekologija pod jednim krovom

Tokom ovog vikenda, Niš je bio domaćin prvog „CircleArt“ festivala reciklažne i cirkularne umetnosti, kojeg je sa entuzijazmom organizovalo Udruženje za prirodu i društvo „Multivox. Ovaj neobičan festival je obogatio nišku kulturnu scenu, istovremeno promovišući umetnost, ekologiju i održivost.

Marija Peternel, koja se nalazi na čelu Udruženja „Multivox,“ deli svoju perspektivu o Festivalu CircleArt:

„Ideja o pokretanju jednog ovakvog festivala reciklažne i cirkularne umetnosti nije od juče. Mi već dve godine kao Udruženje pokušavamo da nađemo nekoga ko bi nas podržao, finansijski u realizaciji festivala i uspelo nam je najzad ove godine. Švajcarska vlada i Program kulture za demokratiju koji sprovodi Hartefakt Fond su prepoznali ideju i podržali.“

Centralna misija Festivala CircleArt bila je promocija koncepta 0% otpada i 100% kulture. Festival je postavljen kao platforma koja transformiše umetnost i kulturu u održivijem pravcu. U okruženju gde postoje mnogi konkursi koji podržavaju eko teme, ali malo njih posvećuje pažnju kulturnoj i umetničkoj dimenziji, Festival „CircleArt“ se istakao kao pionir u povezivanju ovih oblasti.

This slideshow requires JavaScript.

Aktivnosti i Program Festivala

Festival „CircleArt“  je tokom tri dana održavanja ponudio raznolik program koji je uključivao:

Radionicu horskog aktivizma pod nazivom „NIŠta ni hor,“ gde su se niški glasovi za i protiv izražavali kroz pesme sa niške pop i novotalasne scene. Radionicu je vodio Škart Prota.

Umetnost na delu

Umetničku intervenciju „0% otpada na platnu,“ autora Eška Kurtića, grafičkog dizajnera i vizuelnog umetnika.

Otvaranje festivala i izložbu plakata, pri čemu su izloženi radovi studenata Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, kao rezultat javnog konkursa za vizuelni identitet festivala.

Muzički program sa nastupima Duda Buržujke i Slabijeg napona.

Projekciju filmova o eko aktivizmu, uključujući filmove „Čistači,“ „Green Stock – Zeleni istok,“ i „Engage – Ekološka živa biblioteka.“

Trampa u modi“ koja je omogućila posetiocima da razmene odevne predmete.

Radionicu umetničke intervencije na tekstilu i prikaz radova nastalih na radionici kreiranja odeće od odbačenog i recikliranog materijala pod nazivom „Možda sam plastičan i ja!

Nedelja, treći dan festivala, donela je razmenu ploča kolekcionara i ljubitelja vinila, „stripovanje“ – razmenu starih i novih stripova, kao i radionicu o servisiranju i održavanju bicikala pod nazivom „Živeli dvotočkaši!“ Osim toga, posetioci su imali priliku da učestvuju u radionici sadnje saksijskog cveća, začinskog i ukrasnog bilja.

Cilj Circle Art-a je da bude regionalan i da iniciramo dovođenje umetnika koji se u regionu bave ovakvom vrstom umetnošću i ovom temom. Naš prvi festival, pilot festival jeste izazovan zato što smo otvorili jednu novu temu i koncept gde ne postoji još uvek scena za ovakav tip festivala, te je naša ideja i cilj da ovim prvim projektom pokušamo da animiramo, povežemo aktere na sceni bilo da se bave umetnošču, kulturom bilo da se bave eko aktivizmom ili da su jednostavno zainteresovani građani koji bi želeli da se bave time i da učestvuju na bilo koji način. – kaže Marija Peternel.

Festival „CircleArt“ je postao platforma koja okuplja zajednicu umetnika, aktivista i građana koji dele zajedničku strast prema ekologiji i umetnosti. Ova kulturna manifestacija je uspešno omogućila razmenu ideja, edukaciju i zajedničko delovanje u cilju stvaranja održivije budućnosti.

Ciljne grupe koje smo želeli da okupimo su: stručnjaci, umetnici, kulturni radnici, oni koji se bave zaštitom i očuvanjem životne sredine i eko aktiviste. Tokom leta smo radili pripremne aktivnosti, imali smo u prirodi radionice, jednu tribinu gde su nam gosti bili: Vladimir Đurđević, profesor koji izučava klimatske promene, meteorolog i profesor na Fizičkom fakultetu u Beogradu, Milja Vuković-istoričarka umetnosti i ekološka aktivistkinja i Olivera Milošević koja vodi organizaciju Zeleni ključ u Nišu. – dodaje Peternel.

Iako je ovogodišnji festival završen, organizatori „CircleArt“ planiraju da nastave sa radom u promociji zelene kulture i održive umetnosti. Festival „CircleArt“ je prvi korak u transformaciji umetnosti i kulture ka zelenijoj budućnosti, a ova važna tema će i dalje biti istraživana i podržavana od strane Udruženja „Multivox.“

Takođe pročitajte

Dani banice po 18.put u Beloj Palanci

Manifestacija “Dani banice” ove godine održava se 18. put od 9. do 11. avgusta u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.