petak , 16 aprila 2021

Sanatorijum kralja Aleksandra u Surdulici postao je spas za obolele od Kovid 19

Specijalna bolnica za plućne bolesti Surdulica je osnovana 24.08.1924. godine kada je otvaranju bolnice prisustvovao lično kralj Aleksandar Karađorđević sa kraljicom.

Od 29.juna prošle godine odlukom Ministarstva zdravlja zbog potrebe lečenja pacijenata od virusa KOVID-19 jedan deo kapaciteta Specijalne bolnice za plućne bolesti stavljen je u kovid sistem. Reč je o delu bolnice sa 63 postelja, dok je drugi deo ostao da radi u redovnom režimu pružajući i dalje pomoć najtežim plućnim bolesnicima na jugu Srbije. Ova bolnica teritorijalno pokriva preko 250.000 stanovnika, iskustvo lekara iz Sanatorijuma je bilo od neprocenjive koristi u lečenju posledica koronavirusa.
Sa trenutnom organizacijom bolnice moguće je raditi u ova dva odvojena sistema uz maksimalno zalaganje svih zapošljenih od kojih većina nije bila na godišnjem odmoru od juna meseca prošle godine. Nije bilo jednostavno jer je i naše zdravstvene radnike pandemija zatekla kao i one u celom svetu, ali mi nismo zapostavili naše primarne pacijente ni jednog trenutka.. Najčešće komplikacije kovida su upravo plućne bolesti što je naša specijalnost. Naši lekari su učestvovali u lečenju kovid pacijenata i pre zvaničnog ulaska u kovid sistem a otvaranjem bolnice započeli su rad i direktno u crvenoj zoni, kaže direktor Specijalne bolnice za plućne bolesti dr Slaviša Kostić.Nakon smirivanja epidemiološke situacije u septembru 2020. bolnica se vraća u redovan režim rada, ali već u novembru ponovo ulazi u kovid sistem ponovo ne zapostavljajući nonkovid pacijente.
Svi medicinski radnici su podeljeni u dve grupe, za potrebe rada u kovid i non kovid sistemu i nakon tri meseca rada u crvenoj zoni se rotiraju. U drugom talasu epidemije u kovid bolnici lečeno je ukupno 246 pacijenata, a tokom trećeg talasa epidemije, od 09.novembra pa do današnjeg dana čak 343 pacijenata – nabraja Kostić.
U ovoj bolnici leče se uglavnom pacijenti iz Pčinjskog okruga najviše iz opština Surdulica i Vladičin Han. Često su bile hospitalizovane i čitave porodice ili bar veći broj članova jedne porodice. Jedan od najtežih perioda u radu kovid bolnice je bio u novembru prošle godine, kada je veliki broj korisnika Doma za stara lica iz Surdulice bio hospitalizovan, s obzirom da se radi o licima u dubokoj starosti sa pridruženim bolestima.
Posebno je teško od takve jedne bolesti lečiti svoje rođake, komšije, prijatelje, kolege iz okruga jer je, pored profesionalnog zalaganja, uključen i emotovni momenat kojeg prosto ne možete pobeći u ovako maloj sredini. Bilo mi je posebno stresno kada sam lečio svoje roditelje koji su dobili bitku – kaže Kostić.
Svi zaposleni u Bolnici, njih 100, jako su ponosni na timski duh i jedinstvo za koje kažu da je vrlo važno u ovako teškim situacijama.

Takođe pročitajte

Jutarnji rituali za uspešan dan

Verovatno ste nekoliko puta u životu pomislili da bi trebalo da unesete neke promene u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.