utorak , 28 septembra 2021
Doktor Marko Dinčić Foto: Privatna arhiva

Doktor Marko Dinčić – Povratak u rodni kraj kada je najpotrebnije

Za mladog doktora Marka Dinčića iz Surdulice, nauka predstavlja veliku ljubav ali ističe i da je svestan da se nauka sada stvara, pa je shodno situaciji sa Kovidom kroz koju prolazi čitav svet shvatio kao poziv da pomogne društvu i svom rodnom mestu.

Marko je nakon fakulteta svoju karijeru odlučio nastaviti u Beogradu. Uspešan i ambiciozan mladić, rešio je da nauku stavi na pauzu, a da to zameni skafanderom i povratkom u svoj rodni kraj, kako bi pomogao kolegama i težim pacijentima u novootvorenoj Kovid bolnici u Sanatorijumu za pluće bolesti u ovo opštini.

Marko Dinčić
Foto: Privatna arhiva
Doktor Marko Dinčić
Foto: Privatna arhiva

Odlukom Ministarstva zdravlja Marko je postavljen za Кoordinatora Кovid bolnice u Surdulici, koja je otvorena zbog prepunih bolničkih apaciteta u Vranju.

Ja sam dete Surdulice ovde sam se rodio i živeo do 18.godine kada me zbog školovanja prelazim da živim u Beogradu. Završavam Medicinski fakultet sa prosekom 9.57 i ostajem da radim u Beogradu na fakultetu kao asistent da obrazujem nove lekare. Specijaliziram internu medicinu i završavam doktorske studije i nadam se sledeće godine doktoratu – kaže ovaj mladi lekar sa puno nade i želje da da pomogne u ovoj borbi.

Marko iza sebe ima objavljena 8 radova u naučnim časopisima koji su priznati u svetskoj naučnoj javnosti. Svoju ulogu koordinatora Kovid bolnice kako kaže, prihvatio je kao izazov ali i kao ljudsku potrebu da se vrati u rodni kraj, gde mu žive roditelji, rodbina i prijatelji.

Sve ovo je novo i prilično nepoznato za medicinske radnike u celom svetu. U provincijama nije lako raditi,uslovi uprkos podršci koja stiže sa svih strana nisu idealni, ali spašavati živote ljudima koje poznaješ i uz koje si odrastao je prava privilegija – dodaje Marko.

U Surdulici je hospitalizovano 63 pacijenta, njihove kliničke slike su srednje teške. I u ovoj bolnici borba sa nevidljivim i još uvek nepoznatim neprijateljem traje danonoćno. Zato je ovaj mladi doktor iskoristio priliku da pozove i ostale kolege da se pridruže i pomognu koliko mogu.

Kako kaže, planira da ostane u Surdulici koliko god to bilo potrebno, jer su pacijenti i njihovo zdravlje na prvom mestu.

 

Ovaj sadržaj je deo projekat “Kovid 19 i junaci današnjice” koji je sufininsirala Opština Surdulica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Takođe pročitajte

“Smatram vas za prave humane ratnike”

Doziveo sam prijatnu profesionalnost u kovid ambulanti u Vlasotincu od medicinskog osoblja. Stvarno sam video …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.