sreda , 12 avgusta 2020

Roman prvenac “ROZE” – lekcija o ljubavi i životu

Da je i u današnje vreme popularnosti književnih dela punih akcije, nasilja, naučne i epske fantastike moguće napisati jednu iskrenu i dirljivu ljudsku priču koja čitaoce preispituje, nudi im spoznaje o čovečnosti, ljubavi i plemenitosti i dira pravo u srce dokaz je roman-drama Dada de Angela “Roze”, napisala je u recenziji ovog romana drame Jelena Dilber.

Roman-drama “Roze”  je prva knjiga Dade de Angela, tačnije prva koju je objavio, dok “Proza i psihoza”, autobiografska zbirka pesama i kratkih priča, za sada,  “stoji u fioci” odnosno u njegovom telefonskom folderu. Tomi Hart i Đina de la Kruz, glavni akteri ove drame, par je koji opovrgave sve ustaljene priče da krv nije voda, da se samo biološka porodica voli najsnažnije, kao i sve ostale fraze koje idu uz to.
Njih dvoje su srušili sve te nametnute tvrdnje i pokazali da je sama ljubav u punom njenom značenju iznad bilo kakve države, zastave, religije, krvne povezanosti i slično. Ne želim mnogo da otkrivam, ali da pojasnim malo čitaocima, kad kažem ljubav, pod tim ne sufliram da je u pitanju ljubavna drama između muškarca i žene, jer, Tomi je mladić u svojim ranim tridesetim, dok je Đina sedmogodišnja devojčica, pa se onda svi pitaju kakva je to u stvari ljubav… e za to će već morati da nabave sebi knjigu i da sami saznaju, tajanstven je naš sagovornik.
Veli da su sami likovi izmišljeni iako ima onih koji su nakon čitanja romana pomislili drugačije.
“Ovakve likove nisam video nigde u svom životu (a živeo sam na Zakintosu) tako da je u pitanju samo moja mašta, ili nije… Ne znam, mnogi koji me poznaju kažu da sam Tomi ja, na šta uvek ostanem nedorečen, jer silueta je uvek intrigantnija od punog svetla. Što se tiče same poruke knjige, ona nastoji da pokaže život u njegovom pravom obliku, ne kroz filtere lažne sreće, blagostanja, fejk podizanja morala i gro drugih stvari na koje se neinteligentan pojedinac “loži” i čezne da živi u iluziji koju mu stvaraju jeftini influenseri na društvenim mrežama, poznate ličnosti, sektaši od lajfkoučova i svi oni koji su zapravo tu da se bogate na svim tim nesrećnicima koji veruju u to. “Roze” je ljubav, “Roze” je život a ne iluzija, otkriva nam autor romana.
Dado de Anđelo je završio glumu ali se kao svaki pravi glumac obreo najpre u ugostiteljstvu pa i u književnost.
Najpre na grčkom ostrvu Zakintos, koje je i najzaslužnije za rapidno uništenje mojih sivih ćelija, ali i mimo toga, i dalje ga jako volim, jer, kako se kaže, nema ljubavi bez bola. Nakon višegodišnjeg sablažnjavanja u pomenutom mestu, nastavio sam put Tenerifa, Tajlanda, Sicilije, Majorke i čega sve ne, u nadi da pronađem ono zbog čega sam rođen. Koliko god sve ove destinacije zvučale egzotično, i koliko god sam na istim doživljavao steroidne euforije, nisam do kraja našao to što sam želeo. A to sam na kraju ipak uspeo, i to u jednoj zubnoj tehnici, da, zubnoj tehnici, gde sam takođe živeo i napisao… moju “Roze”.
Ovaj roman možete poručiti direktno od autora preko njegovog FB i Instagram profila.

Takođe pročitajte

Svemirski programi, da ili ne?

EU info mreža pokreće serijal onlajn debata, na kojima će učestvovati polaznici i polaznice Evropske …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.