Regata „Tužna Morava“ od Bujanovca do Varvarina

Nakon trogodišnjih priprema Odred izviđača „Zavičaj 1093“ iz Vranja u saradnji sa Ministarstvom odbrane prvi put organizuje regatu „Tužna Morava“ , od Bujanovca do Varvarina.
Reč je o jedinstvnom spustu koji niko do sada nije pokušao da izvede upravo zbog male plovnosti gornjeg toka Južne Morave. Regata će trajati punih 10 dana, od 17. do 26. jula i pratiće čitav tok Južne Morave od Bujanovca do Varvarina,ukupno 232 kilometara.

juzna morava smeceEkipa od 12 učesnika, iskusnih izviđača, će izvršiti skrining leve i desne obale Južne Morave, uraditi obimnu video i foto dokumentaciju, ucrtati u topo karte kritična mesta opasna po moguće izlivanje reke, proceniti stanje obale, pošumljenost priobalja i stepen branjenja obale nasipima.

Prikupljena dokumentacija biće ustupljena Ministarstvu odbrane RS i Sektoru za vanredne situacije RS dok će svaka opština dobiti sređenu dokumentaciju za svoj deo Južne Morave koji prolazi kroz njihovu teritoriju kako bi mogli da preduzmu potrebne mere na sanaciji toka u njihovoj nadležnosti.
Tokom svake etape osnovnom čamcu pridružiće se i lokalni zaljubljenici u Južnu Moravu koji će sa nama obići deo koji prolazi kroz njihov zavičaj.

“Očekujemo da će Regata ukupno okupiti preko 300 učesnika.Pored osnovnog zadatka tokom regate, članovi Odreda, izvršiće i 12 prezentacija izviđaštva u većim naseljenim mestima uz Južnu Moravu u kojima se prave pauze zaručak ili noćenje, gde će meštani imati priliku da se informišu o načinu rada izviđača, njihovim znanjima i umenjima i stvoriti uslove da se formiraju novi odredi u sredinama u kojima nikada nisu postojali izviđači, odnosno da se obnovi rad u onim opštinama u kojima je nekada delovao makar po jedan izviđački odred, najavljuju organizatori regate.

Takođe pročitajte

Andrija Milošević novi umetnički direktor Filmskih susreta

Na prvoj sednici novog Saveta 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Niš za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.