subota , 4 februara 2023

Razvoj afro-brazilske kulture kroz ples Oriša

U svečanoj sali Filozofskog fakulteta, 13. juna sa početkom od 17 časova biće održano predavanje na temu razvoja afro-brazilske kulture kroz ples Oriša.

Elizio Fernandez je jedan od najvećih stručnjaka i poznavalaca afro-brazilske kulture. Svoje znanje i iskustvo stekao je dugogodišnjim radom u raznim udruženjima i institucijama, a i sam je član kulta Oriša. Kao gost udruženja “Brazil na dlanu”, gospodin Fernandez bi voleo da svoje znanje o afro-brazilskoj kulturi podeli sa Nišlijama.

Tokom predavanja, gospodin Fernandez govoriće o kultu Oriša (afričkih božanstava koje su robovi doneli sa sobom iz Afrike u Brazil) od početaka do današnjih dana i varijacijama koje su nastale u odnosu na isti kult u Africi. Takođe, govoriće o značaju ritualnih pokreta plesa Oriša koji je sastavni i najpoznatiji deo kulta, i o povezanosti plesa sa prirodnim elementima. Osim plesa, govoriće o pesmama i muzici, njihovom značaju za kulturu afričke populacije Brazila, ali i čitavog Brazila.

Predavanje ima za cilj da upozna slušaoce sa afričkom kulturom u Brazilu, njenim značajem i uticajem. Nakon predavanja, slušaoci će moći da postave pitanja gospodinu Fernandezu o temama diskutovanim na predavanju ili bilo čemu vezanom za temu. Prisustvo na predavanju je besplatno.

Biografija predavača

Elizio Lusio Fernandez rodio se u Brazilu. Sa 13 godna počeo je da trenira kapoeru i afro-brazilski ples. Sa raznim poznatim plesnim trupama, nastupao je širom Južne Amerike. Od 1985. do 1990. Sa grupom “Oba Oba” bio je na turneji kao kapoerista i plesač, obišao je Francusku, Švajcarsku, Nemačku, Italiju i Izrael, kao i neka mesta u SAD (Njujork, Los Anđeles, Čikago i Detroit).

Nakon turneje, vratio se u Brazil kako bi detaljnije proučio afričku kulturu Brazila. U tom periodu, nastavio je sa plesom fokusirajući se na slobodan i moderan ples koji je učio pod majstorima Rudolf Labanom i Kuninhamom. Potom je otišao u Italiju gde je osnovao školu afro-plesa, a svoje iskustvo je širio i delio sa raznim instruktorima širom Brazila i Evrope. Trenutno radi u školi koju je osnovao u Dolini Aoste, mestu koje se nalazi na granici Italije sa Francuskom.

Takođe pročitajte

Niš – Domaćin Kupa Radivoj Korać ove i naredne godine

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednik Кošarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović potpisali su u Gradskoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.