sreda , 30 novembra 2022

Lek za loše snove – Saškini hvatači snova

U originalu nastao od strane američkih Indijanaca, hvatači snova danas dolaze u u raznim varijantama veličina i stilova.

Svoj stil, kreativnost i pre svega posvećenost da u izradi istih pokazuje nam primer mlade Nišlijke Saške Milovanović.

Ova Nišlijka je na ideju izrade ovih dekoratvnih ukrasa došla tako što je poželala da jedan napravi za sebe. Kako se sve više upoznavala što sa istorijom koja stoji iza ovih drevnih ukrasa, što sa stilovima, rešila je da se i sama oproba. Kao začetnika ove ideje Saška je istakla svoju sestru, Ivu Milovanović, koja je svoju podršku pružila fotografisanjem.
Hvatači snova obično se sastoje od malog drvenog obruča prekrivenog mrežom ili mrežom od prirodnih vlakana, sa predmetima poput perja, poludragog kamenja ili prstena pričvršćenih u sam centar obruča.
Sam oblik hvatača snova je krug jer predstavlja krug života i samo smenjivanje Sunca i Meseca svakog dana i noći na nebu. Po legendi hvatač snova hvata loše snove tokom noći.

Saška za svoj materijal bira raznovrsne tkanine, kaže da u Nišu postoji dovoljna ponuda istih, dok poludrago kamenje ponekad nabavlja iz Beograda.

Ovoj devojci se vrlo često javljaju kupci koji kako sami kažu žele da “skinu vradžbine”, da im pomognu u ljubavi.
Ono što je sigurno da ćete dobiti jeste jedan predivan predmet u koji je utkana samo pozitivna energija i ljubav nastala u procesu izrađivanja svakog od njih.

Sam stil, boje bira kupac, ali svakako tu sam ja za finalne konsultacije da malo pomognem.” – kaže Saška.

Cene se kreću od 800 dinara pa naviše, sve zavisi od veličine hvatača, zahtevnosti mrežice, jer od toga zavisi i vremenski period izrade.
Kupuju ih svi, za svoj dom, kao dekoraciju, kao poklon, a neki ih kupuju kako bi ih bebama stavili iznad kreveta.
Ono sto mi je najteže jeste da napravim repliku već izrađenog hvatača snova, može biti približno ali se i sama trudim da svaki od njih bude različit i poseban, baš kao i ljudi koji poručuju.”

Izložbu “Zamka za snove”  ove talentovane devojke svi zainteresovani mogu da vide  u kafe-galeriji Paris Art do 17. juna.

https://www.facebook.com/hvatacisnova.dreamcather

Takođe pročitajte

Ručni sat – modni detalj i statusni simbol bez roka trajanja

Malo šta je uspelo toliko dugo da se zadrži u svojoj prvobitnoj formi, a pritom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.