Profesorka Vera povezala sport i nauku u dalekoj Australiji

Prof.dr Vera Ignjatović, rođena je Nišlijka, koja više od 40 godina živi i radi u Australiji. Studirala je na Monash Univerzitetu, a 2000. godine bila je i deo reprezentacije Australije na letnjim olimpijskim igrama. Bila je deo tima koji je osnovao istraživačku laboratoriju za hematologiju 2001. godine. Ono što se posebno ističe u njenoj i više nego bogatoj biografiji jeste njen veliki doprinos u definisanju starosnog razvoja hemostatičkog sistema i upotrebi antikoagulansa kod dece.

Ova Nišlijka voli svoj rodni grad i vrlo često dolazi u Niš.

„Nedostaje mi Niš, nedostaju mi ljudi. Kada sam u Nišu volim da idem u Planinarski dom. Tamo sam stalno. Imam dosta prijatelja koji se znaju i ne viđaju se, a kada dođem onda se skupe i shvate da se nisu videli od mog poslednjeg dolaska. (smeh) Imam malo rodbine u Nišu, malo više u Prokuplju. Mama je iz Vranja, ali njeni sestra i brat su u Prokuplju. Volim tu vožnju do Prokuplja, tu na putu ima jedno brdo gde se vidi prelepa panorama“ – kaže profesorka Ignjatović i dodaje:

„Imam male devojčice, bliznakinje – četiri i po godina imaju. Pričam sa njima isključivo na srpskom jeziku i od rođenja im pevam „Tamo daleko“, to je kao uspavanka ili „Pukni zoro“ , vrlo često i zaplačem.“

Profesorka Vera na Olimpijadi

Profesorka Ignjatović ima počasno mesto u pedijatriji u Kraljevskoj dečijoj bolnici u Melburnu. Ona posebno ističe to da su naučnici iz Srbije jako cenjeni u svetu.

„Važno je da mladi naučnici znaju da su stručnjaci iz Srbije jako cenjeni u svetu. Ne bi trebalo da se gleda na izlazak iz Srbije, kao na negativnu stvar. To može da se iskoristi kao nešto pozitivno. To neko iskustvo sa strane se dosta ceni i može puno značiti za postizanje novog nivoa u razmišljanjima i načinu rada/poslovanja. Ako Srbija želi da napreduje, potrebno je u Srbiju doneti nova iskustva. Dakle, znajte da su mladi naučnici cenjeni, da su naše škole cenjene i po tom pitanju smo u plusu u odnosu na neke druge države. Sve je moguće, samo je potrebno verovati i stupiti u kontakt sa ljudima“ – zaključuje profesorka Ignjatović.

Podsetimo, profesorka Ignjatović govoriće na ovogodišnjoj konferenciji „Neka bolja budućnost“, koja se održava 30. oktobra na platformama organizacije „Nađi Raula“. Konferencija je nastala na ideju nekadašnjeg studenta Mašinskog fakulteta u Nišu – Jovana Milića.

„Kao studenti prošle godine smo odlučili da nagradimo mlade i talentovane ljude. Međutim, mladim ljudima je potrebna i podrška u vidu stipendiranja i sličnog. Zato smo se odlučili da oformimo konferenciju „Neka bolja budućnost“, čiji je osnovni cilj da oni koji mogu da pomognu saslušaju mlade i talentovane ljude“ – izjavio je Jovan Milić i dodao:

„Usled trenutne epidemiološke situacije, ovogodišnja konferencija biće organizovana u digitalnom formatu. Članovi našeg tima su napravili jedan divan video/audio događaj, tako da sve posetioce 30. oktobra očekuje puno zanimljivosti.“

Učesnici i moderator govore na temu: „Mladi talenti Srbije u Kovid vremenu“.

Profesorka Vera sa studentima

Cilj ovogodišnje konferencije je promocija mladih talenata ali i ukazivanje na probleme sa kojima se susreću. Kako organizatori sami ističu posebno bi voleli da povežu mlade talente sa ljudima koji mogu da im pomognu.

Na konferenciji će pored prof.dr Vere Ignjatović govoriti i: Petra Spasojević, učenica muzičke škole „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, devojčica čija životna priča inspiriše i motiviše celokupno društvo, Mario Cekić, mladić koji je nedavno završio Filozofski fakultet u Nišu, dobitnik Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i jedini student čiji je naučni rad prihvaćen za izlaganje na simpozijumu tunisko – mediteranskih asocijacija, Iva Miletić, mlada aktivistkinja iz Kuršumlije, devojka koja je zajedno sa svojim drugovima iz škole renovirala svoju učionicu, devojka koja je nedavno organizovala prvi „Posibiliti“ sajam u svom rodnom mestu, Marjan Zdravković, čuvar kulture i tradicije, veliki humanitarac, osoba koja je mnogo puta pomogla ugroženim grupama ljudi i Ana Mitić, jedna od najmlađih članica Društva matematičara Srbije, učenica sedmog razreda Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, osvajačica preko 70 nagrada na brojnim takmičenjima.

U sklopu svečanog otvaranja konferencije nastupiće i dečiji hor „Čarolija“, kojim diriguje Goga Stamenković.

Konferencija „Neka bolja budućnost“, održava se u petak, 30. oktobra od 10.30 h na platformama organizacije „Nađi Raula“. Za prisustvo konferenciji nije potrebna prijava. Učešće je besplatno.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.