LODGER – istina o muško-ženskim odnosima

Na 14. Festivalu srpskog filma fantastike nagradu za najbolju režiju domaćeg filma osvojio je film „Lodger“ (Podstanar) rediteljke Jovane Dimitrijević iz Leskovca koja u filmu pored slovenačkog manekena Dejana Pakiža igra glavnu ulogu.

„Tema filma Lodger (Podstanar) je u snu san, paraliza u toku sna i slične pojave koje mogu da se podvedu pod zaposednutost, ali i opsesiju. To je istina o muško-ženskim odnosima koja mi se ukazala podsvesno, dok mi pokušavamo da ih regulišemo zakonima, sile prirode nam još uvek nisu u potpunosti poznate. Mi ih nazivamo natprirodnim. Da li spavač tokom sna prima u sebe ženu demona ili se miri sa svojom ženskom stranom? Da li je ona samo obična žena koja se nalazi u milosti i nemilosti muškarca u izolovanom hotelu? Ko koga sanja? Gledalac sam može da popuni praznine svojom maštom, otkriva nam Jovana koja se već godinama bavi umetnošću koristeći savremene medije,film i fotografiju.

Nagrađeni film je sniman pod radnim nazivom “Ženski sud” 2011. a preprodukcija je počela još 2010.

Trebalo je da bude dugometražni film, ali pokušaji da se skupe sredstva su bili bezuspešni. Organizovala sam kasting u “Magacinu” u Beogradu da nađem makar jednu glumicu, ali nekako nije išlo, pa sam odlučila da se oslonim na sebe. Nisam glumica, ali sam dobar performer. Prvo što sam uradila je da sam obezbedila dozvolu zadužbine Merilin Monro da koristim njen izgled. Tražili su sinopsis filma i zatim su mi dali odobrenje. To se sve dešavalo tokom mog boravka u Berlinu, gde sam dobila ideju da snimim film. Berlin I Potsdam imaju posebnu atmosferu, osećaj otuđenosti je jak, što u nekim okolnostima može da prija, priseća se naša sagovornica kako je stvarala film.

Po povratku u Srbiju, boravila sam u hotelu “Slatina” u Vrnjačkoj Banji gde je moja ideja uobličena zahvaljujući lokaciji koja mi je ponovo odgovarala po atmosferi. Videla sam manekena Dejana Pakiža u reklami za Koktu i ponudila mu ulogu. Mislili smo da ćemo moći da isteramo produkciju do kraja preko nevladinih organizacija, ali trenutni trendovi u savremenim umetničkim I političkim tokovima bili su protiv nas. Ipak, uspeli smo da odradimo jedan dan snimanja u pomenutom hotelu “Slatina” koji tada još uvek nije bio renoviran. Sve je bilo zamrznuto a u hotelu nije bilo struje osim u prizemlju, u kancelariji domara, a snimateljima su bila modra usta. Bili smo srećni što smo uspeli išta da snimimo a ja sam zatim pokušavala da dođem do novca jer nisam shvatala da je moj poduhvat nerealističan. Zatim sam ostavila da stvari miruju dok ne nađem rešenje koje mi se ukazalo u dokolici koju je nametnula korona. Smontirala sam postojeći materijal I poslala ga na festival.

Snimatelj je Bojan Kostadinović (PRO Line). Nagradu je u ime rediteljke prihvatio majstor šminke i stručnjak za specijalne efekte Miroslav Lakobrija.

Takođe pročitajte

Životne lekcije kao deo dodatne nastave

Gimnazijalke iz Leskovca, u pratnji profesorke engleskog jezika Biljane Pipović, posetile su udruženje „Naš svet“ …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.