Profesor Đorđe Despić – 51. dobitnik pesničke nagrade “Branko Miljković”

Jedna od najprestižnijih pesničkih nagrada na ovim prostorima “Branko Miljković” otišla je u ruke Đorđu Despiću iz Užica, profesoru na Filozofskom fakultetu u Novog Sadu za svoju drugu zbirku pesaka “Autohipnoza”.

Za svoju drugu zbirku pesaka “Autohipnoza”, u izdanju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Кraljeva, profesor Despić kaže da je “iskustvena i autobiografska sa melaholičnim i nostalgičnim tonom”.

Moj lirski junak se upušta u jedno poniranje u svoju ličnu istoriju, otkirvajući blage i bolne trenutke i sećajući se ponovo svojih dragih osoba sa kojima je bio pristan. Na taj način dolazi do jedne vrste samospoznaje, upravo kroz taj povratak u prošlost i do novih otkrića u emocionalnom i ličnom planu, kaže nagrađeni pesnik i ističe da ne postoji pesnik koji se nije oduševljavao poezijom Branka Miljkovića.

Đorđe Despić

Još od srednje škole sećam se da smo svi bili oduševljeni njegovom poezijom, kao što je jedna od njegovih najsnažnijih pesama “Uzalud je budim” koja je obeležila moje odrastanje i meni generacijski bliskih osoba, kaže 51.dobitnik Brankove nagrade.

Despiću je nagradu uručila zamenika gradonačelnice Dušica Davidović koja je navela da je Brankova poezija “vanvremenska” i da svaki njegov stih nosi “kompleksnu poruku”.

Branko je bio dovoljno hrabar i drugačiji da svojim britkim mislima promeni pravac srpske poezije a nas učini ponosnim što je rođen u Nišu, navela je zamenica i podsetila da je Branko bio učenik gimnazije “Stevan Sremac” gde je i otkriven njegov pesnički dar u školskom listu “Njegoš”.

Prvi pesmu objavio je 1952.godine u beogradskom listu “Zapis” kada je imao samo 18 godina. Još kao student pripadao je grupi neosimbolista koji su nastojali da u poeziji sintezuju pesničko iskustvo simbolista i nadrealista, podsetila je Dušica Davidović i zahvalila svim učesnicima konkursa.

Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture a organizator dodele je Niški kulturni centar. Nagrada se sastoji od povelje, statuete i novčanog iznosa.

Žiri za dodelu nagrade „Branko Miljković“ činili su dr Jelena Mladenović, Petar Matović i Miodrag Raičević. Na konkurs je pristiglo oko 120 pesničkih knjiga.

 

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.