Foto: Daša Jež

Profesionalci savetuju: Kako i kada orezati prolećno cvetajuće grmlje

Za bujnije cvetanje, naše drvenaste biljke moramo redovno orezivati, najbolje svake godine. Ali kako da znamo kada je pravo vreme za orezivanje?

Foto: Daša Jež

Možemo si pomoći ovim pravilom: što se tiče cvetanja, žbunje i drveće delimo u dve osnovne grupe – one koje cvetaju na novom drvetu i one koje cvetaju na starom drvetu. Obično oni grmovi i drveće koji cvetaju u rano proleće, cvetaju iz starog drveta. A kako zovemo staro drvo? Staro drvo je prošlogodišnji rast, gde su cvetni pupoljci već izrasli u jesen. I da ne sečemo ove izdanke sa cvećem, rano cvetajuće grmlje moramo da obrezujemo odmah nakon što završe cvetanje.

Žbunje, koje pripadaju ovoj grupi su: forzicija (Forsithia), snežna gruda (Viburnum), gerland spirea (Spiraea k cinerea), Van Houtteova spiraea (S. k vanhouttei), lažna pomorandža (Philadelphus), cvetna dunja (Chaenomeles), jorgovan (Siringa), vajgela (Veigela), dojcija (Deutzia), kolkvicija (Кolkvitzia), juneberri (Amelanchier) i azaleja (Rhododendron). Drveće retko treba orezivanje, ali sada je pravo vreme da se formiraju i nežno koriguju krošnje magnolija (Magnolia), ukrasnih stabala jabuke (Malus k floribunda) i juda (Cercis).

Ovo je jedan od prvih tekstova koje za vas piše Daša Jež inženjer hortikulture i vlasnica kompanije Vrtovi Jež  iz Slovenije, koja je specijalizovana upravo za pružanje profesionalnih usluga iz oblasti pejzažne arhitekture i hortikulture.

U narednom periodu očekujte nastavak ovog teksta, a tiče se pravilnog orezivanja grmlja.

Stay tuned!

Vrtovi Jež Facebook.

Takođe pročitajte

Tri znaka upozorenja za kvar pumpe za ulje

U raznim tekstovima smo Vam približili delove koji mogu biti problematični za Vaš automobil i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.