nedelja , 28 novembra 2021

Prijateljskim vezama do bolje ekonomske saradnje

Privredna komora Leskovac na prestižnom međunarodnom sajmu KAVALA EXPO zahvaljujući velikim aktivnostima zabeležila je do sada najveći uspeh.

Pored domaćina na sajmu su učestvovali privrednici Turske, Kipra, Rumunije, Bugarske, Rusije, Moldavije. U delegaciji PKS RPK Leskovac učestvovalo je četrdesetak firmi iz Srbije.

“Izuzetno interesovanje posetioca i privrednika bilo je na našem štandu. SIMPU iz Vranja je čak ponuđeno i otvaranje predstavništva u Grčkoj. Pored Jugproma iz Leskovca, jednog od naših najvećih proizvodjača smrznutog voća i povrća, Grci i Rusi zaintersovani su za saradnju sa Bimtexom iz Leskovca, Prvom Petoletkom iz Trstenika, Iberom iz Bosilegrada, proizvođačima protivgradnih stubova iz Jagodine, prenosi nam direktor leskovačke Komore Goran Jović i najavljuje da dolazak delegacije iz Severne Osetije početkom iduće godine. Zanimljivo je da je direktor  Jović dogovorio sa predsednikom Komore Kavale veliki forum bivših grčkih studenata u Srbiji a sada biznismena.

“U severnoj Grčkoj ima preko 5 hiljada bivsih studenata koji su fakultete završili u Srbiji i koji su emotivno vezani za našu zemlju. Neki od njih su stupili u brakove sa našim drzavljankama. Ne treba zaboraviti ni bivšeg studenta Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Aleksandrisa Vertosa sa kojim smo pre 13 godina i započeli ovu vezu sa Grčkom. Kao rezultat imamo povećanje spoljnotrgovinske razmene od skromnih 360 miliona evra već dostigla cifru (2018) od 484.4 miliona evra i porast u ovoj godini ima oko 10.6% u odnosu na period iz 2017.godine. Nadamo se, kaže Goran Jović da ćemo saradnju i dobre prijateljske odnose pretopiti i još veću ekonomsku saradnju.

Takođe pročitajte

Vlasotinački kuvar po naški

S vinjagu sam počela da pisujem ovoj kuvarče, sas slatko od grojze ću ga završim, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.