Praznik Detinjci – Bezbedno rešenje za naše najmlađe

U nedelju, 20. decembra, obeležavaju se Detinjci, praznik posvećen deci. Sada, kada je najbitnije da ostanemo kod kuće, možemo se vratiti običajima koji će nas još više zbližiti i potrebe naših najmlađih staviti na prvo mesto.

Kako je tretnutna situacija donela odgovore na brojna pitanja, a briga o zdravlju postala važnija nego ikad, u spoju tradicije i inovacije nazire se rešenje za ono najvažnije – brigu o zdravlju naših mališana. Pomoću telemedicine, pedijatri postaju dostupni i bez odlaska u ambulantu, a konsultacije sa njima možete obaviti u svom domu, gde se vi i vaše dete osećate najsigurnije.

Platforme za telemedicinu poput DokToka već decenijama postoje u najrazvijenijim zemljama sveta, prvenstveno u Americi. U današnje vreme se oko 30% svih poseta lekarima obavi bez direktnog kontakta lekara i pacijenta, putem telefona ili video poziva. Platforme za telemedicinu se najčešće koriste za preliminarna savetovanja sa lekarima o daljem pravcu dijagnostike i lečenja, ali i za kontrolne preglede, za traženje drugog lekarskog mišljenja, za korekciju terapije.

Kada je reč o zdravlju naših najmlađih, može se reći da pedijatrija ne kaska za ovim trendom. Od ukupnog broja pedijatrijskih konsultacija u proseku jedna trećina se može uraditi onlajn putem. Najčešća pitanja roditelja vezana su za ishranu, vakcinaciju, za povišenu temperaturu i infekcije, alergiju, neuobičajeno ponašanje, probleme sa spavanjem. Majke koje su tek dobile bebu imaju nedoumice oko dojenja i pravilnog razvoja deteta. Često je potrebna i konsultacija oko pristiglih laboratorijskih analiza, dodatna edukacija o zdravim stilovima života.

“Deci će u svakom slučaju biti prijatnije da razgovaraju sa lekarom od svoje kuće, međutim ovaj vid komunikacije će za njih biti potpuno nov, pa ih treba pripremiti. Objasnite mu da će razgovarati sa doktorom preko telefona ili računara. Recite mu da ga doktor neće pregledati, ali da će moći da ga vidi i razgovara sa njim. Najbolje je da detetu dozvolite da sedne u vaše krilo i date mu neku zanimaciju, npr. slikovnicu ili bojanku. Ohrabrite ga i motivišite da postavlja pitanja doktoru. Pripremite što više pitanja za lekara i papirić i olovku za eventualne beleške”, savet je dr Nataše Jovanović, pedijatra i lekara koji svakodnevno odgovara na pitanja roditelja putem onlajn konsultacija na platformi DokTok.

Stoga, kada u nedelju ujutru simbolično vežete noge svom detetu, za uzvrat za zagrljaj, poljubac ili poklon koji ćete dobiti da ih oslobodite, pomislite na ono najvažnije – njihovo zdravlje i za sve nedoumice, ne ustručavajte se da pronađete najbezbednije rešenje, koje smanjuje rizik od odlaska u ambulantu. Lekari pedijatri svakodnevno su dostupni na DokToku, gde vas čekaju besplatne konsultacije i iz oblasti opšte medicine, psihološke podrške, ali i drugih specijalnosti.

Posetite www.doktok.rs i konsultujte se ili zakažite termin sa nekim od naših lekara volontera koji će dati odgovore na vaša pitanja i dileme. Ova nedelja je posvećena zdravlju naših najmlađih, zato se priključite još jednom Doktok Talksu na Instagram kanalu DokToka, gde će upravo pedijatar dr Nataša Jovanović odgovarati na sva vaša pristigla pitanja. Vidimo se na DokToku!

Takođe pročitajte

Zašto je Katarina Nešić „dijamant od žene“?

Praksa je da se o moćnim i uspešnim ženama piše 8.marta kao da ne postoje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.