utorak , 13 aprila 2021
foto N.Marković

PODVIG – Spasili dve ruke u tri dana

Niški plastični vaskularni hirurzi, ortopedi i anesteziolozi uspešno su u dva odvojena slučaja spasili potpuno otkinute desne nadlaktice. Prvi slučaj se desio u petak popodne a drugi juče i kod oba pacijenata su šanse da sačuvaju desnice optimistične. Drvoseča iz Jelašnice i rudar i okoline Aleksinca imali su sreću da se operacije obave za manje od šest sati što je optimalno vreme za preživljavanje odsečenog tkiva.
Da je vreme bilo presudno potvrđuje nam i direktro Klinike za plastičnu hirurgiju prof. dr Predrag Kovačević koji je u oba sluačja bio na čeli tima lekara koji su obavili replantaciju.

Važno da tkivo bude što kraće odvojeno od tela. Njapre smo obavili spajanje krvnih sudovi i koštnog sistema, zatim spajanje spajanje živaca i mišića. Operacije su trajale više od četiri sata a postigli smo da krvotok ruka funkcioniše. Kod prvog pacijenta prošla su tri dana on je zdravstveno stanje stabilno i ne postoje komplikacije ali smo i dalje rezervisani da kažemo kakva će biti funkcija ruke. To ćemo moći tek za neljelju dana, kaže Kovačević i ističe da su u timovima bili plastični hirurg Predrag Đorđević, vaskularni hirurg Irena Janković, ortopedi Saša Milenković i Vlada Jovanović.

Goran Stanojević, pomoćnik direktora Kliničkog centra ističe ovi lekari pokazali veliku spremnost i stručnost. On ukazuje da je nesrećna i neobičajena okolnost da za tri dana imaju dve ovako komplikovane operacije.

foto N.Marković

Takođe pročitajte

MASOVNA IMUNIZACIJA – PRILIKA DA SE ZAŠTITIMO

Komandant i načelnik Štaba za vanredne situacije opšine Vlasotince, Bratislav Petrović i Ivan Stanković obišli …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.