foto N.Marković

PODVIG – Spasili dve ruke u tri dana

Niški plastični vaskularni hirurzi, ortopedi i anesteziolozi uspešno su u dva odvojena slučaja spasili potpuno otkinute desne nadlaktice. Prvi slučaj se desio u petak popodne a drugi juče i kod oba pacijenata su šanse da sačuvaju desnice optimistične. Drvoseča iz Jelašnice i rudar i okoline Aleksinca imali su sreću da se operacije obave za manje od šest sati što je optimalno vreme za preživljavanje odsečenog tkiva.
Da je vreme bilo presudno potvrđuje nam i direktro Klinike za plastičnu hirurgiju prof. dr Predrag Kovačević koji je u oba sluačja bio na čeli tima lekara koji su obavili replantaciju.

Važno da tkivo bude što kraće odvojeno od tela. Njapre smo obavili spajanje krvnih sudovi i koštnog sistema, zatim spajanje spajanje živaca i mišića. Operacije su trajale više od četiri sata a postigli smo da krvotok ruka funkcioniše. Kod prvog pacijenta prošla su tri dana on je zdravstveno stanje stabilno i ne postoje komplikacije ali smo i dalje rezervisani da kažemo kakva će biti funkcija ruke. To ćemo moći tek za neljelju dana, kaže Kovačević i ističe da su u timovima bili plastični hirurg Predrag Đorđević, vaskularni hirurg Irena Janković, ortopedi Saša Milenković i Vlada Jovanović.

Goran Stanojević, pomoćnik direktora Kliničkog centra ističe ovi lekari pokazali veliku spremnost i stručnost. On ukazuje da je nesrećna i neobičajena okolnost da za tri dana imaju dve ovako komplikovane operacije.

foto N.Marković

Takođe pročitajte

Uhvati dobar ritam svaki dan

Nekada nam se zaista čini da svako novo jutro izgleda kao da se spremamo za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.