PIGMALION – Verujemo da nas umetnici vode u budućnost

Uz podršku Ambasade Slovenije u Beogradu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije a pod pokroviteljstvo NLB banke i Komercijalne banke danas je u umetničkom prostoru društva „Pigmalion“ u Tamnjanici počela umetnička kolonija pod nazivom „Budućnost života“.

Prva od tri kolonije trajaće do nedelje, 6.juna a druge dve održaće se od 25.jula do 1.avgusta i od 12.do 19.septembra. Tokom trajanja projekta 16 umetnika iz Srbije i Slovenije na platnima će preneti svoje viđenje “budućeg zajedničkog života”

“Ovo je jedan od najbitnijih projekata na području kulture za vreme našeg predsedavanja EU. “Futur of living” je moto našeg kulturnog predsedavanja EU, jer želimo da pokažemo da želimo da nas umetnici vode ka tom cilju. Nadamo se da ćemo to videti na njihovim delima. Očekujemo da će umetnici tokom ove kolonije stvoriti kontakte za dalje projekte iz oblasti kulture između Slovenije i Srbije, izjavio je Roman Weixler, zamenik slovenačkog ambasadora u Beogradu. On nije krio svoje zadovoljstvo što se nakon više od godinu dana ponovo počinje sa umetničkim projektima.

Branko Greganović, predsednik IO NLB banke, komentarišući moto kolonije izjavio je da nas je prehodni period naučio da “novac nije budućnost već da je ulaganje u umetnost je budućnost.”

“NLB grupa se predano trudi da doprinese evropskoj budućnosti ovog prostora, da da doprinos kvalitetu života na ovim prostorima – rekao je Greganović i podsetio da će dela sa ovih kolonija biti prikazana publici krajem godine u NLB Galeriji u Beogradu.

Inače, učesnici prve Kolonije su slovenački umetnici Žiga Kariž, Nina Čehlar, Sašo Vrabič kao i Biljana Milenković, Una Novosel i Kristina Pirković iz Beograda.

Dobrodošlicu umetnicima poželeo je i Goran Miljković, predsednik opštine Bela Palanka

“Naš cilj je ekonomski razvoj, tri stuba tog razvoja su industrija, poljoprivreda i turizam. Naša je ideja da oni koji se bave turizmom, počnu da se bave poljoprivredom, a oni koji se bave poljoprivredom da počnu da se bave turizmom. Gorazd je za to primer, on je na poljoprivredu i turizam dodao i kulturu i zahvalan sam mu što promoviše našu opštinu – kazao je Miljković koji će sa svojim saradnicima ugostiti umetnike u sedištu opštine u petak, 4.juna.

Predsednik društva “Pigmalion” Gorazd Čuk istakao je da je Bela Palanka od prvog trenutka prepoznala benefite koje daju umetničke kolonije koje se unazad nekoliko godina organizuju na Eko plantažama u Tamnjanici.

“Ovde sam pronašao otvorean vrata za moje ciljeve a to je promocija ne samo proizvoda sa naših plantaža i umetničkih dela koja se ovde stvaraju već i čitavog kraja. Srećan sam i što se umetnici se ovde lepo osećaju, nadam se da će biti inspirisani ovim ambijentom i da će se ovde vratiti – rekao je Čuk.

Selektor umetnika koji na ovoj koloniji predstavljaju Srbiju je Kristina Pirković koja ističe da nije prvi put u Tamnjanici i da su svi projekti na kojima je učestvovala bili svrsishodni i motivišući za mlade. Ona kaže da je umetnike birala po ličnom afinititetu ali i da je vodila računa o kvalitetu i raznolikosti poetike. Njen kolega iz Slovenije Sašo Vrabič kaže da umetnicima puno znači što su izašli iz izolacije.

“Svako od nas ima svoju poetiku i dolazi iz svog sveta i ova okolina će samo pomoći da se izrazimo, kaže Vrabič.

foto Miroslav Mitić

 

Takođe pročitajte

Izložba Boška Petrovića od 11.jula u niškoj Galeriji savremene likovne umetnosti

U Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu 11.jula u 20 sati biće  otvorena izložba Boško …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.