ponedeljak , 25 oktobra 2021
Evropska zelena nedelja

Evropska zelena nedelja 2021. – Za zdravije ljude i planetu

Evropska zelena nedelja 2021 (EU Green Week) posvećena je „ambiciji nultog zagađenja”. Takođe će se osvrnuti i na druge relevantne evropske inicijative zelenog dogovora, poput klimatskih inicijativa, kao i inicijative u oblastima energetike, industrije, mobilnosti, poljoprivrede, zdravlja i biodiverziteta. U Srbiji, Evropska zelena nedelja 2021 biće obeležena nizom događaja koji će održavati u više gradova do 5. juna.

Zagađenje utiče na sve ‒ na vazduh koji udišemo, na vodu koju pijemo, kao i na zemlju na kojoj uzgajamo hranu. Ono je i najveći ekološki uzrok višestrukih mentalnih i fizičkih bolesti i prevremenih smrti. Zagađenje je, takođe, jedan od glavnih razloga za gubitak biodiverziteta i istrebljenje važnih i retkih biljnih i životinjskih vrsta. Ovo smanjuje sposobnost ekosistema za zaštitu ljudi i obavljanje funkcija borbe protiv zagađenja, pre svega, apsorpciju ugljenika i foto-sintezu.

Međutim, to se može sprečiti. Akcioni plan EU ka ambiciji nultog zagađenja ključna je akcija Evropskog zelenog dogovora za 2021. Pomoći će stvaranju okruženja bez toksičnih otrova širom EU boljim praćenjem i izveštavanjem, sprečavanjem i uklanjanjem zagađenja vazduha, vode, zemljišta i potrošačkih proizvoda.

Takođe će podržati oporavak nakon pandemije kovida 19 pomažući u obnovi održivije ekonomije EU, stvarajući nove mogućnosti za zaposlenje i smanjujući socijalne nejednakosti. Vlada Republike Srbije, zajedno sa Evropskom unijom, radi na usklađivanju zakonodavstva i kreiranju okvira za održivu i efikasnu upotrebu prirodnih resursa, smanjenju ugljen-dioksida, otklanjanju štetnih i rasipničkih vidova ponašanja i zaštiti životne sredine za sadašnje i buduće generacije. Srbija uz podršku EU radi na unapređenju kvaliteta života građana, starajući se da zakoni i politike budu usmerene na očuvanje vazduha, vode i zemljišta.

EU podržava Srbiju da postigne svoje ciljeve u oblasti životne sredine i da ih podigne na nivo standarda EU. U proteklih 12 godina, Srbija je samo iz budžeta EU primila preko osam milijardi evra, uključujući preko četiri milijarde evra bespovratne pomoći, što EU čini daleko najvećim donatorom u Srbiji. EU je do sada uložila preko 400 miliona evra u sektor zaštite životne sredine u Srbiji.

Pomoć Evropske unije je do sada doprinela unapređenju života stotina hiljada građana Srbije.

EU nastoji da podrži Srbiju što je više moguće, uključujući je u Zeleni dogovor, kao ključni element za ekonomski oporavak i rast. Ekonomsko-investicioni plan Evropske komisije i Zelena agenda za Zapadni Balkan, usvojeni u Sofiji, važni su elementi za jačanje ionako jake saradnje između EU i Srbije.

„Zelena tranzicija za naš kontinent može biti u potpunosti efikasna samo ako svi preduzmemo brze i usaglašene akcije.
Drago mi je što Srbija i EU dele ovaj zajednički cilj. Radujem se bliskom radu na pružanju podrške Srbiji u ovom pogledu”, poručio je Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.


Program:

Ovaj događaj ističe višestruke veze između kvaliteta naše životne sredine i zdravlja i blagostanja Evropljana. U Evropi je i dalje značajan procenat bolesti izazvan zagađenjem životne sredine koja je rezultat ljudske aktivnosti.

Prijavite se ovde: https://www.ubivent.com/register/11/eugreenweek2021


Online sesija, na kojoj se okupljaju različite zainteresovane strane, posvećene zagađenju vazduha usled sagorevanja i dekarbonizacije uglja na zapadnom Balkanu, a organizovana u saradnji sa Evropskom agencijom za životnu sredinu, Zajedničkim istraživačkim centrom i Generalnim direktoratom za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju.

Kvalitet vazduha je jedna od glavnih briga za zdravlje i životnu sredinu na zapadnom Balkanu. Proces pristupanja ovih zemalja nameće, između ostalog, približavanje pravnim tekovinama EU u oblasti životne sredine i klimatskih promena. Ovo je glavni izazov i istovremeno prilika da se poboljša ne samo ozbiljna situacija zagađenja na zapadnom Balkanu, već i da se susednim državama članicama EU pomogne da postignu svoje ciljeve u oblasti upravljanja kvalitetom vazduha. S tim u vezi, ambiciozni ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan (9 milijardi evra) povezan sa Zelenom agendom za zapadni Balkan mogao bi biti ključni instrument za održivi razvoj ovog regiona. Fokus sesije biće zagađenje vazduha sagorevanjem uglja i politike koje su – ili bi mogle biti – planirane ili sprovedene za dekarbonizaciju regiona radi boljeg kvaliteta vazduha i zdravijeg života.

Registrujte se ovde: https://www.ubivent.com/register/11/eugreenweek2021


  • 3. jun, Niš ‒ Otvaranje izložbe „Nišava – održiva budućnost reke”

 Izložba „Nišava – održiva budućnost reke” ukazuje na uzajamni uticaj ljudske aktivnosti i reke Nišave, što se odražava ne samo na kvalitet javnog zdravlja, hrane i života stanovnika grada Niša već i čitavog Crnomorskog sliva kuda Nišava otiče. Na deset dvostranih panela prikazano je na koji način Nišava utiče na život Niša i Nišlija. Poslednji segment izložbe odnosi se na budućnost reke, te ukazuje na važnost prerade otpadnih voda kao značajnu šansu oporavka najvažnijeg prirodnog resursa koji imamo. Ovim se ujedno najavljuje postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu sa kanalizacionim sistemom. Srbija, EU i Švedska će ovu investiciju zajedno sprovesti u delo.

 

  • Partnerski događaji Evropske zelene nedelje

Pored ovih, postoji preko 15 zvaničnih partnerskih događaja Evropske zelene nedelje širom Srbije. Od Srbobrana do Novog Pazara i od Temerina do Zrenjanina – lokalne organizacije, opštine i zajednice slave i učestvuju. Posetite događaje ili se pridružite nekoj od aktivnosti:

https://www.eugreenweek.eu/partner-events?country=Serbia&theme=All&start=&end=.

Takođe pročitajte

“Lihvar” Nemanje Ćeranića najbolje ostvarenje na Tuzla Film Festivalu (TFF)

“Koristeći različite stilske postupke film pokazuje da je moguće i u skromnim produkcionim uslovima napraviti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.