Paraglajderi „osvojili“ nebo nad jugoistočnom Srbijom

Svetski kup u paraglajdingu, koji je počeo u subotu 19.juna, okupio je više od 200 letača iz trideset zemalja. Sa brda Koritnik iznad Niške Banje, oni su prvog dana takmičenja poleteli u pravcu Vlasotinca, ali zbog loših vremenskih uslova i jakog vetra nisu stigli do cilja.

U vazdušnim trkama od 70 do 100 kilometara, piloti će se do 24. juna nadmetati u letelicama koje nemaju motore i to u periodu od dva i po do četiri sata. Oni će iz pravca Niša leteti prema Pirotu, Zaječaru, Vlasotincu, Vranju i Dimitrovgradu.

Prema rečima Milice Kljajić iz Vazduhoplovnog saveza Srbije, cilj je bio dodirnuti pet tačaka u vazduhu, a troje paraglajderista je bilo veoma blizu cilja.

„Ipak, niko nije uspeo da zadatak ispuni do kraja. Trojica pilota su bila prilično blizu, ali su i oni sleteli pre cilja. Danas se očekuje da bude duža trka, 70-80 kilometara, jer je jako lepo vreme – kaže Kljajićeva.

Generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije i direktor takmičenja Željko Ovuka izjavio je da je Svetski kup u Nišu, koji je ove godine domaćin, okupio najbolje pilote sa svih kontinenata, od kojih su favoriti Francuzi, Italijani, Agrentinci i Brazilci.

On je podsetio da su naši piloti paraglajderi vicešampioni u disciplini precizno sletanje, ali da bi mogli da se na ovom Svetskom kupu popnu na pobedničko postolje i u preletu.

Srbiju će na ovom takmičenju predstavljati šest pilota – Vladimir Bačanin, Srđan Ristanović, Dragan Martinović, Predrag Dudić, Srđan Kesić i Milan Stević. Takmičenje su podržali Vlada Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Sportski savez Srbije, grad Niš i opština Pantelej.

„Možda prvi put u istoriji vazduhoplovstva sada ćemo na nebu imati 122 pilota paraglajdera i velike avione koji sleću na niški aerodrom, ali verujemo da će sve biti dobro urađeno, jer imamo dobru saradnju sa kontrolom letenja – rekao je Ovuka.

Srbija je jedna od pet zemalja, uz Francusku, Švajcarsku, Brazil i Ekvador, u kojoj se ove godine organizuje Svetski kup u paraglajdingu.

foto http://www.vss.rs/

Takođe pročitajte

Ladovica u znaku panka – Prvo veče Festivala otvorili gosti iz Severne Makedonije

Gosti iz Skoplja, grupa Posleden udar, otvorila je sinoć 17. Pivski festival u Ladovici. Osim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.