ponedeljak , 28 septembra 2020

Ove godine 22 grada u akciji „Daj pedalu raku“

Ovogodišnja akcija „Daj pedalu raku“ ima za cilj podizanje svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki.

Ovaj projekat koji petu godinu za redom Ženski centar Milica realizuje pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovič Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije,Instituta za onkologiju Vojvodine, Kliničkog centra Kragujevac, Kliničkog centra Niš.

Manifestaciju Daj pedalu raku ima za cilj podizanje svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanju zdravih stilova života naročito sporta, stavljajući akcenat na biciklizam koji je idealan kako u prevenciji tako i u rehabilitaciji posle operacije rakadojke . Projekat će podržati i aktivno uzeti učešće u vožnji, predstavnici udruženja, sportskih klubova, lokalnih samouprava, zdravstvenih ustanova i institucija, sportisti, mediji iz 22 grada i opštine u Srbiji i to Beograda, Kragujevca, Niša, Novog Sada, Sremske Kamenice, Sremske Mitrovice, Sombora, Čačka, Užica, Arilja, Aranđelovca, Velikog Gradišta, Zaječara, Topole Trstenika, Kraljeva, Kučeva, Svrljiga, Smedereva,Gornjeg Milanovca, Jošaničke Banje i Vrnjačke Banje. Ova manifestacija je objedinila sve koji mogu doprineti smanjenju smrtnosti od raka dojke  kako na lokalu tako i na nacionalnom nivou.

Vesna Bondžić, predsednik Udruženja  Ženskog centra „ Milica“ podsetila je da je rak dojke najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrtnosti žena u Republici Srbiji.

Poslednjih decenija beleži se konstantan porast broja obolelih, a jedan od najvećih problema je kasno otkrivanje i dijagnostika raka, najčešće u odmakloj fazi bolesti. Prema zvaničnim podacima Evropskog registra za rak naša zemlja se nalazi na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od ove vrste karcinoma. Godišnje od raka dojke, koji je izlečiv preko 90% ako se otkrije na vreme, umre 1600 žena ali nemojmozaboraviti da rak dojke ipak preživi 3.000 žena  zahvaljujući činjenici da se rak otkrio i lečio na vreme odgovarajućim terapijama.

Takođe pročitajte

Ekonomska škola iz Niša učesnik Svetske nedelje obrazovanja

Ekonomska škola iz Niša je posle nekolikih krugova nominacije, ušla u izbor od 100 škola …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.