Simterm 2019. – Svetski stručnjaci 3 dana u Nišu i Sokobanji

Mašinski fakultet u Nišu u saradnji sa Društvom termičara Srbije, a uz podršku dva ministrastva prosvete i energetike, Grada Niša i Privredne komore Srbije organizuje 19. Konferenciju termičara Srbije pod nazivom SIMTERM 2019.

Konferencija će biti održana u periodu od 22 do 25. oktobra u hotelu ”Moravica” u Sokobanji. Ova Konferencija se održava svake druge godine i ima karakter međunarodnog skupa.

SimTerm je prvi put organizovan davne 1962. godine, kao Simpozijum termičara Jugoslavije. Punih 57 godina ovaj skup živi i menja se u skladu sa neminovnim promenama u društvu. Mašinski fakultet u Nišu je nakon duže pauze u održavanju preuzeo na sebe odgovornost da oživi ovaj skup 2005. godine. Od tada je SimTerm ne samo da je vratio stari sjaj, već je prerastao u konferenciju na kojoj ima više od 130 radova, od čega je preko polovine iz inostranstva, iz 16 zemalja, sa praktično svih kontinenata.” – izjavila je prof.dr Mirjana Laković Paunović, predsednica organizacionog odbora konferencije.

Ona dodaje da će i svečano otvaranje biti na srpskom jeziku,a sve sa ciljem da se promoviše naš jezik: „Samo svečano otvaranje će biti održano na srpskom jeziku sa simultativnim prevodom. Želimo da naši gosti osete lepotu, autentičnost i jedinstvenost naše zemlje, kulture i jezika.“ – prof. dr Laković Paunović napominje da će zvanični jezik konferencije biti engleski.

Moto konferencije su čuvena ‘’3E’’ – Energija-ekologija-efikasnost, a od ove godine smo predavanjima eminentnih stručnjaka iz oblasti ekonomije uveli i to neminovno, sveobuhvatno ‘’četvrto E’’ – ekonomiju. Predavanje na ovu temu održaće savetnik Svetske banke, Ljubo Maćić, dugogodišnji direktor Agencije za energetiku RS u penziji” – nastavlja profesorka Laković Paunović.

U četiri dana trajanja konferencije predstaviće se preko 200 autora i koautora u ukupno 15 oblasti energetike, te će tako u Nišu i Sokobanji boraviti i nadaleko čuveni stručnjaci, kao što je Dr Xiao-Jun Yang, profesor iz Kine, inače nosilac brojnih svetskih priznanja, najcitiraniji autor u oblasti numeričkih simualcija u energetici.

Pored njega, očekuje se dolazak i Prof.dr Anne Stoppatto iz Italije, koja se bavi obnovljivim izvorima energije, ali i profesora Petra Novaka iz Konferenciju pratiće Savetnik Svetskog energetskog saveta, dr Miodrag Mesarević će se skupu obratiti sa izuzetno zanimljivim predavanjem.

Osim naučnih radova, jedan deo radnog programa biće posvećen i izuzetno aktuelnim inženjerskim temama, pre svega problemima i izazovima proizvodnje toplotne energije u Srbiji, sto je posebno aktuelno budući da se konferencija održava neposredno posle zvaničnog početka nove grejne sezone. Tribina je posvećena sadašnjem stanju, problemima i budućim koracima u proizvodnji toplotne energije u Srbiji, a povodom početka nove grejne sezone, biće takođe održana u okviru konferencije. Koordinator je Dejan Stojanović, direktor Udruženja toplana Srbije.

Organizovan je i niz pratećih događaja, kao što je prodajna izložba ručno pravljenih proizvoda iz Sokobanje, predstavljanje knjige “Nemi svedoci”, uz koncert članova Akademskog hora iz Niša, a ono što profesorka Laković, posebno ističe je Dan mladih istraživača: „Želimo da motivišemo mlade ljude da se bave naukom i naučno-istraživačkim radom. Ove godine najbolji studenti predstaviće najzanimljivije diplomske i master radove, koji su vezani za energetiku u globalu“.

Učesnici konferencije dolaze iz Kine, SAD, Rusije, Ukrajine, Nemačke, Egipta, Irana, Rumunije, Italije, iz svih zemalja u okruženju. Kako sami organizatori kažu, posebno je značajno što već drugi put učešće uzimaju sve bivše republike stare Jugoslavije, što govori o pravom putu pomirenja, razumevanja i saradnje.

U okviru Konferencije predviđene su i prezentacije većeg broja firmi koje se bave projektovanjem, proizvodnjom i prodajom opreme iz oblasti termotehnike, termoenergetike, procesne i merne tehnike.
Organizatori posebno najavljuju dolazak prof.dr Ane Stopato iz Italije, koja će biti gošća i Grada Niša i Sokobanje.
Konferenciju organizuju Mašinski fakultet iz Niša i Društvo termičara Srbije.

Takođe pročitajte

Portret sa likom Branka Miljkovića na onlajn licitaciji LFN

Lokalna fondacija Niš nastavlja dobru tradiciju Fejsbuk licitacija! Ovog puta na licitaciji se nalazi portret …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.