Foto: Zeleni zid Niš

Otvaranje izložbe studentskih radova – Zeleni zid Niš

Neformalna grupa stanara i eko aktivista iz Knjaževačke ulice u Durlanu okupljena pod imenom „Zeleni zid Niš“ nastavlja sa akcijama koje vode ka realizaciji ideje da međublokovska javna površina (parcela kp. br. 4419/1) na kojoj se nalaze njihove zgrade, dobije status javnog gradskog parka.

Podrška je stigla i od Lokalne fondacije Niš na drugom javnom konkursu u 2021. godini. U okviru te inicijative, studenti Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu kreirali su ukupno 21 idejno rešenje za uređenje međublokovskog prostora i zelenih površina u Knjaževačkoj ulici.

IZLOŽBA RADOVA

Idejna rešenja u čijem kreiranju je učestvovalo ukupno 74 studenata GAF-a, uz mentorsku podršku profesorke Milene Dinić Branković, naći će se na izložbi u zgradi Opštine Pantelej – Gutenbergova 4a. Zvanično otvatranje izložbe je u utorak, 19. aprila od 13 sati.

AKCIJA ČIŠĆENJA

Pre toga, aktivisti iz Zelenog zida pozivaju na ekološku akciju čišćenja, u subotu 16. aprila od 11 sati. Ovom prilikom planirano je čišćenje međublokovskih zelenih površina u Knjaževačkoj ulici, na potezu od OŠ „Miroslav Antić“ do obdaništa (preko puta pijace) Okupljanje je u dvorištu škole. Vreće za otpad, rukavice i maske su obezbeđene.

Foto: Zeleni zid Niš

O IDEJAMA ZELENOG ZIDA NIŠ

Komšije iz Knjaževačke aktivno rade na ovoj građanskoj inicijativi i rešavanju ovog važnog pitanja već godinu dana; organizovali su akcije čišćenja, razgovarali sa komšijama na štandovima, prikupljali potpise za peticiju (1228), pregovarali sa donosiocima odluka, tražeći zajedno održivo rešenje za Prvi Durlanski parkić, sa ciljem da se usliši glas građana.

Ideja Zelenog zida je da podstakne mlade stručnjake da razmišljaju o uređenju svoje lokalne zajednice, a posebno zelenih parkovskih površina, koje nedostaju našem gradu, kao i da razvije međusektorsku saradnju i afirmiše studente i njihov rad.

 

Izložbu radova studenta Za prvi Durlanski parkić / Urbanistički Projekat preoblikovanja javnog otvorenog prostora bloka sa višeporodičnim stanovanjem u Knjaževačkoj ulici u Nišu, realizovali su neformalna grupa Zeleni zid Niš i Građevinsko – arhitektonski fakultet Univerziteta u Nišu, u saradnji sa Kancelarijom glavnog gradskog urbaniste grada Niša i Opštinom Pantelej, a podržala je Lokalne fondacija Niš.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.